Samit u Jeddahu
7

Assadovo obraćanje u Arapskoj ligi nakon 12 godina: Zajedno stojimo protiv pokreta tame

S. Š.
Dvanaest godina nakon što je njegova zemlja izbačena iz Arapske lige zbog njegovog krvavog gušenja prodemokratskih protesta, sirijski lider Bashar al-Assad rekao je na samitu bloka da se nada da će njegov povratak označiti novu fazu mira i prosperitet u regionu.

Assad je danas dobio toplu dobrodošlicu u saudijskom gradu Jeddah, izražavajući nadu u svom prvom govoru na samitu od 2011. u novu eru arapske saradnje.

Assadov povratak u blok bez ikakvih preduvjeta za budući tretman miliona Sirijaca raseljenih u građanskom ratu označava prekretnicu na Bliskom istoku i sugerira da su se njegova izdržljivost i brutalnost isplatile. Njegovi kritičari kažu da je njegova vladavina unutar Sirije i dalje krhka, s velikim dijelovima sjevera zemlje izvan njegove kontrole i milionima izbjeglica koje se neumoljivo protive njegovoj vladavini u zemljama koje okružuju Siriju.

"Nadam se da to označava početak nove faze arapske akcije za solidarnost među nama, za mir u našem regionu, razvoj i prosperitet umjesto rata i razaranja", rekao je Assad na samitu.

Arapske zemlje, rekao je on, morale su iskoristiti priliku da oblikuju svoju sudbinu bez stranog uplitanja, što je ironija težnja s obzirom na njegovu ovisnost o iranskoj i ruskoj vojnoj podršci.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

U svojim prvim sastancima, Assad se susreo sa saudijskim zvaničnicima, kao i sa sve diktatornijim tuniskim predsjednikom, Kaisom Saiedom, koji vodi vlastitu gušenje protiv neslaganja u rodnom mjestu protesta arapskog proljeća koji su zahvatili regiju 2011. godine.

"Zajedno stojimo protiv pokret tame", rekao je Assad, očigledno misleći na ekstremističke grupe koje su došle da dominiraju sirijskom opozicijom kao poprište građanskog rata u njegovoj zemlji i koje su privukle veliki broj regruta iz Tunisa.