Arapska liga ne priznaje opoziciju
0

Assad ostaje legitimni predstavnik vlasti u Siriji

SRNA
Bashar al-Assad
Bashar al-Assad
Arapska liga ne namjerava da prizna sirijsku opoziciju kao legitimne predstavnike sirijskog naroda, rekao je zamjenik generalnog sekretara Arapske lige Ahmed bin Heli.

"Nismo postigli dogovor o priznanju bilo koje opozicione organizacije kao predstavnika sirijskog naroda", rekao je Bin Heli egipatskom televizijskom Kanalu 1.

On je dodao da bi bilo pogrešno nemire u Siriji nazivati građanskim ratom.

"Sirijske vlasti i oružana i neneoružana opozicija još imaju šansu da sjednu za pregovarački sto, donesu važne odluke u ime Sirije i pomire sirijsku javnost kako bi spriječili da kriza preraste u građanski rat", rekao je Bin Heli, dodajući da će u suprotnom sirijsko jedinstvo biti u opasnosti.

U Siriji već skoro godinu dana traju antivladini protesti. Prema podacima UN, više od 7.500 ljudi izgubilo je život u nemirima.

Sirijski predsjednik Bashar al Assad krivi za nasilje "naoružane terorističke grupe" koje primaju podršku od zapadnih vlada i prozapadnih monarhija u Persijskom zalivu, Saudijske Arabije i Katara, koje su otvoreno pozvale na naoružavanje opozicije, a što Asad insistira da se već dešava.