Svijet
0

Assad: Nećemo tolerisati strano miješanje

SRNA
Bashar al-Assad (Foto: Reuters)
Bashar al-Assad (Foto: Reuters)
Sirijsi predsjednik Bashar al-Assad upozorio je sinoć Zapad da njegova zemlja neće tolerisati bilo kakvo miješanje iz inostranstva i da su antivladini nemiri širom Sirije postali militantniji.

"U vezi sa prijetnjom vojnom akcijom - svaka akcija protiv Sirije imaće veće posljedice po one koji su je pokrenuli, veće nego što oni mogu da podnesu. Bezbjednosna situacija postala je militantnija u posljednjih nekoliko sedmica", rekao je Assad sirijskoj televiziji.

On je dodao da  on nije zabrinut i da Sirija to može da riješi.

Assad je suočen sa pozivima zapada da se povuče sa vlasti, poslije oštre akcije suzbijanja demonstracija u posljednjih više od pet mjeseci i, kako navode UN, pogibije oko 2.000 civila.

Nijedna zemlja do sada nije predložila da se u Siriji pokrene akcija podrške pobunjenicima kakvu NATO provodi u Libiji, ali je zapad pozvao Assada da se povuče, a SAD su mu uvele sankcije.

Opozicija je odbacila njegova obećanja o političkim reformama, a opozicione ličnosti odbile su njegove pozive na nacionalni dijalog, uz napomenu da ne može biti razgovora dok snage bezbjednosti ubijaju demonstrante.

U međuvremenu, opozicione figure okupile su se u Turskoj kako bi imenovale članove šireg savjeta koji bi trebalo da pruži podršku ustanku. Organizatori sastanka očekuju da će razgovori biti završeni u roku od nekoliko dana.
Sirija, koja se graniči sa Izraelom, Irakom, Turskom i Jordanom, ima regionalan uticaj zbog savezništva sa Iranom i uloge u Libanu, iako je 2005. godine okončala 29-godišnje vojno prisustvo u toj zemlji. 

Sirija takođe ima uticaj u Iraku i pruža podršku militantnim grupama Hamas, Islamski džihad i Hezbolah.

Assadova vlada optužila je naoružane grupe da su odgovorne za nasilje i da je od početka sukoba u martu ubijeno više od 500 vojnika i policajaca.