Sirijski predsjednik ne odstupa
0

Al-Assad: Uplitanje Zapada će dovesti do 'zemljotresa'

Sarajevo-x.com
Bashar al-Assad
Bashar al-Assad
Sirijski predsjednik Bashar al-Assad upozorio je na "zemljotres" ako Zapad intervenira u njegovoj zemlji.

On je u intervjuu za Sunday Telegraph rekao kako bi uplitanje Zapada u sirijska pitanja moglo stvoriti novi Afganistan. To je izjavio nakon što je glavni sekretar UN-a ponovo pozvao na obustavu vojnih operacija i ozbiljne reforme u zemlji. Više od 3.000 ljudi umrlo je u nemirima nakon što su u martu demonstranti pozvali vladu predsjednika Al-Assada da odstupi. Do danas se to nije desilo.

Assad u međuvremenu u intervjuu ističe kako je svjestan da će zapadne zemlje povećati pritisak na njega. "Sirija je sada centar u regiji. Međutim, ako se igrate sa zemljom onda možete izazvati zemljotres", kaže sirijski predsjednik. "Svaki problem u Siriji će zapaliti cijelu regiju. Ako je plan podjela Sirije, to će podijeliti cijelu regiju. Želite li vidjeti drugi Afganistan, ili još deset Afganistana?", upitao je on.

Predsjednik Assad je priznao da su njegove snage sigurnosti napravile "mnogo grešaka" u ranoj fazi ustanka, ali i dodao kako će ubuduće "samo teroristi" biti meta. Rekao je i kako je reagirao drugačije na "arapsko proljeće" nego što su to činili svrgnuti predsjednici u regiji.

"Mi ne idemo putem tvrdokorne vlade. Šest dana nakon što su protesti počeli ja sam počeo reforme", navodi Al-Assad, koji sadašnju pobunu u Siriji opisuje kao borbu između islamizma i pan-arabizma. "Mi se borimo protiv Muslimanskog bratstva još od 1950-ih i ta borba traje i danas", ističe sirijski predsjednik.

Glavni sekretar UN-a Ban Ki-moon rekao je da Assad mora odgovoriti na zahtjeve za promjenama ozbiljnim reformama, a ne represijom i nasiljem te je pozvao na hitnu obustavu vojnih operacija. Njegov poziv imao je odjeka kod članova Arapske lige koji su poslali hitnu poruku sirijskim vlastima osuđujući ubijanje civila i demonstranata.