{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Assad: Bliski istok je bure baruta, moguć je i regionalni rat

S
2.9.2013. u 20:43
30
49
Assad: Bliski istok je bure baruta, moguć je i regionalni rat
30
Assad: Bliski istok je bure baruta, moguć je i regionalni rat
Bashar al Assad (Foto: AFP)
Sirijski predsjednik Bashar al Assad upozorio je svijet da je Bliski istok nalik na "bure baruta" kojem se približava buktinja, te dodao da niko ne zna šta će se dogoditi kada eksplodira. Naveo je da postoji mogućnost izbijanja regionalnog rata, te pozvao svijet da predoči makar i "najmanji dokaz" da je upotrijebio hemijsko naoružanje protiv svog naroda.
Assad je u intervjuu francuskom dnevniku Le Figaro odbacio kao nelogične tvrdnje da su njegove snage 21. avgusta izvršile napad hemijskim naoružanjem na predgrađa Damaska kada je, prema navodima SAD, poginulo više od 1.400 ljudi, uključujući više od 400 žena i djece.

Predsjednik Sirije kaže da ne bi imalo nikakvog smisla da je naredio napad hemijskim naoružanjem 21. avgusta na predgrađa Damaska.

"Pretpostavimo da naša vojska želi da upotrijebi oružje za masovno uništenje. Da li je moguće da to učini u zonu gdje se nalaze vojni položaji i gdje su vojnici ranjeni od tog istog oružja, što su pripadnici UN zabilježili tokom posjeta bolnicama. Gdje je tu logika?", upitao je Assad.

Assad je istakao da, ko god iznosi optužbe, treba da predoči i dokaze za svoje tvrdnje.

"Pozivam SAD i Francusku da iznesu makar jedan najmanji dokaz. Američki predsjednik Barack Obama i šef francuske države Francois Hollande nisu u stanju da to učine", kaže Assad.

Sirijski predsjednik upozorio je Francusku da će postati "neprijatelj Sirije" ukoliko bude učestvovala u vojnoj intervenciji.

Assadove komentare, koji su dio šireg intervjua, Le Figaro je objavio samo nekoliko minuta nakon što su francuske obavještajne službe potvrdile da je sirijski režim odgovoran za "masovni i koordinisani napad", izvršen 21. avgusta.

Poslanicima parlamenta Francuske predočen je dokument stranih vojnih obavještajnih službi u kojem se sugeriše da je Assad odgovoran za napade.

Među podacima su i satelitski snimci koji potvrđuju da je napad izvršen iz oblasti pod kontrolom vladinih snaga na istočnom i zapadnom dijelu Damaska i da su mete zone pod kontrolom pobunjenika.

Izvor francuskog dnevnika rekao je da su Assadove snage od 21. avgusta u više navrata bombardovale sporne dijelove Damaska da bi uklonili dokaze.

"Za razliku od ranijih napada tokom kojih su upotrijebljene manje količine hemikalija s ciljem terorisanja ljudi, ovaj napad je bio usmjeren na preuzimanje teritorije", ističe izvor Le Figaroa.

U francuskom parlamentu u srijedu, 4. septembra, bit će održana diskusija o Siriji, ali analitičari ističu da Hollandea za održavanje glasanja ne obavezuje Ustav.

Glasanje u francuskom parlamentu predviđeno je samo u slučaju da misija u inostranstvu treba da traje duže od četiri mjeseca.

Saradnici francuskog predsjednika iznijeli su jasan stav da Francuska neće sama izvršiti akciju ako nije dio "koalicije".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: