Svijet
0

Ashton zahvalila Solani i Ferrero-Waldner

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nova visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton je na svoj prvi radni dan odala priznanje i zahvalila je na radu Javieru Solani i Beniti Ferrero-Waldner, saopćeno je u utorak iz Evropske komisije.
  • Oboje su neumorno unapređivali zajednički evropski projekt i posvetili jako puno vremena dajući Evropskoj uniji značajniji glas u oblasti vanjske i sigurnosne politike. Vjerujem da je proteklih godina ostvaren važan napredak u ovoj oblasti a to je najvećim dijelom zahvaljujući radu ovo dvoje ljudi koji su moje kolege i prijatelji, navodi se u izjavi Ashton.

Ona smatra da su Solana i Ferrero-Waldner povećali ugled Evropske unije i osigurali da se govori povjerenjem i jasnoćom o većini pitanja s kojima se Evropa susretala na svjetskoj sceni.

  • Također želim da im zahvalim za podršku koju su mi ponudili kada sam preuzela novu dužnost. Namjeravam se nadovezati na njihov sjajan rad i postignuća. Radujem se bliskoj saradnji s kolegama u Vijeću, Komisiji i zemljama članicama da bismo ojačali evropsku vanjsku politiku. To ćemo raditi s odlučnošću i uz potpuno poštivanje vrijednosti koje predstavlja Evropska unija, iznad svega mir i blagostanje, slobodu i demokratiju, vladavinu prava i univerzalnost i nedjeljivost ljudskih prava, kaže se u izjavi Catherine Ashton.