Svijet
0

Ashton: Uspješni izbori su zalog smirivanja napetosti

FENA
Catherine Ashton (Foto: EPA)
Catherine Ashton (Foto: EPA)
Evropska unija podržava "slobodne, pravedne i transparentne" izbore u Ukrajini, izjavila je u petak visoka povjerenica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton ocijenivši da će "uspješni izbori" predstavljati "važnu etapu" za smirivanje napetosti u zemlji.

"Dajemo podršku održavanju izbora 25. maja u Ukrajini koji bi trebalo da budu slobodni, pravedni i transparentni", navodi se u saopćenju Catherine Ashton izdatom u ime EU-a.

Ovi izbori će omogućiti Ukrajincima "da izaberu svoju vlastitu budućnost na miran i demokratski način", navodi se u saopćenju.

"Uspješni izbori će biti važna etapa za smirivanje napetosti i uspostavljanje sigurnosti i političke stabilnosti", ocijenila je ona.

"Ukrajinski birači treba da glasaju bez ometanja", insistirala je Catherine Ashton. Zatražila je da ukrajinskim vlastima bude dozvoljeno "da organiziraju izbore u cijeloj zemlji, bez ometanja".

Založila se za to da državni i međunarodni posmatrači mogu "u potpunosti ispuniti" svoje dužnosti.

Da bi se osiguralo dobro odvijanje predsjedničkih izbora na koje je pozvano 36 miliona birača, Kijev je rasporedio 55.000 policajaca i 20.000 volontera. Separatisti su obećali da će spriječiti održavanje izbora na istoku zemlje.