Svijet
0

EU od Rusije traži da odmah povuče trupe s ukrajinske granice

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropska unija (EU) traži od Rusije da odmah povuče trupe sa ukrajinske granice i "prestane sa destabilizacijom Ukrajine".

"Bezrezervno osuđujemo incidente i preuzimanje policijskih stanica u gradovima na jugoistoku Ukrajine", rekla je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton poslije sastanka evropskih šefova diplomatija u Luksemburgu.

Visoka predstavnica Evropske unije za sigurnost i vanjsku politiku Catherine Ashton je ponovila podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, te dodala da su ministri odlučili da prošire spisak lica kojima je zabranjeno putovanje u EU i raspolaganje novcem u evropskim bankama.

"Sastavljanje liste je još u toku i Evropska komisija radi na tome", rekla je Ashton.

Osamnaest ukrajinskih i 33 ruska funkcionera nalaze se na listi koje je Evropsko vijeće utvrdilo na ranijim sastancima. Iz Evropskog vijeća je saopšteno da je na ukrajinsku listu danas dodao imena još četvero pojedinaca.

Ashton je naglasila da je EU spremna da se uključi o dijalog o prevazilaženju ukrajinske krize sa predstavnicima Rusije, SAD i Ukrajine, koji je zakazan za 17. april u Ženevi.

Ministri su prethodno odlučili i da odobre jednokratnu makroekonomsku pomoć od milijardu eura Ukrajini.