Svijet
0

Janukovič Ukrajincima: Održite referendum u svakoj regiji

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Bivši predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič pozvao je sve građanine Ukrajine da ne budu predmet manipulacija i da održe referendum u svim regijama u Ukrajini.

Janukovič, koji je nakon svrgavanja s vlasti pobjegao u Rusiju, je, u današnjem obraćanju ukrajinskom narodu, zatražio održavanje referenduma o statusu svake regije u Ukrajini.

"Kao predsjednik čije su misli i srce zajedno s vama, pozivam svakog razumnog građanina Ukrajine da ne dopustite da vas neprijatelji iskorištavaju. Zahtijevajte referendum o određenju statusa svake regije u Ukrajini", naveo je Janukovič u svome obraćanju ukrajinskom narodu.

Naglasio je da je u Ukrajini izvršen državni udar uz podršku zapadnih sila.

"U Ukrajini se desio državni udar kojeg je izvela opozicija uz pomoć naoružanih terorističkih grupa te uz punu podršku nekih zapadnih država", rekao je on, dodajući kako ono što se dešava u Ukrajini nije demokratija.

"Anarhija koja se događa na ulicama naše države nema ništa zajedničko s demokratijom. Protesti koji se događaju na istoku i jugu Ukrajine su normalna reakcija na državni udar", naglasio je on.

Nova ukrajinska vlast je predsjedničke izbore raspisala za 25. maj ove godine.