Svijet
0

Janukovič: Ukrajinska vojska neće slušati naređenja hunte iz Kijeva

FENA
Viktor Janukovič (Foto: EPA)
Viktor Janukovič (Foto: EPA)
Ukrajinski oficiri i vojnici lojalni svojoj zakletvi neće slušati zločinačka naređenja pučističke vlade u Kijevu, izjavio je novinarima u utorak svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič.

Dodao je da je on legitimni šef države i da također ostaje vrhovni zapovjednik ukrajinskih opružanih snaga, prenosi Russia Today.

"Još sam živ i još sam legitimni predsjednik", izjavio je Janukovič tokom obraćanja medijima u južnom ruskom gradu Rostov na Donu.

Janukovič je optužio zapadne zvaničnike koji su priznali vladu u Kijevu, uprkos načinu na koji je došla na vlast i njenim vezama s desničarskim radikalima.

"Jeste li slijepi? Da li ste zaboravili šta je fašizam?", kazao je.

On je kritikovao Washington zbog odluke da omogući kredit od milijardu dolara novim vlastima u Kijevu, rekavši da američki zakon zabranjuje finansijsku podršku svakoj vladi koja je došla na vlast u vojnom udaru, svrgavajući legitimno izabranog šefa države.

Janukovič je izjavio da će uložiti žalbu američkim poslanicima zbog takvog kršenja zakona.

Upozorio je da se Ukrajinci suočavaju s ozbiljnim padom životnog standarda zbog mjera ekonomske štednje koje će Kijev morati poduzeti kako bi osigurao zapadnu pomoć. Vlasti će optuživati Janukoviča a vjerovatno i Rusiju zbog toga, prognozirao je on, dodajući da će to biti lažne optužbe.

On je također pomenuo prkos građana na Krimu i u istočnoj Ukrajini prema Kijevu, rekavši da te regije neće slušati nezakonitu vladu "čak i pod prijetnjom oružja".

On nije ni podržao ni osudio predstojeći referendum na Krimu o tome da li će biti nezavisan od Ukrajine i pridružiti se Ruskoj Federaciji.