|

Ashton uskoro na Bliskom istoku zbog mirovnih pregovora

Ashton uskoro na Bliskom istoku zbog mirovnih pregovora
0
F
FENA
15.12.2009. u 18:11
0
komentara
0

dijeljenja
Ashton uskoro na Bliskom istoku zbog mirovnih pregovora Foto: AFP
Nova šefica evropske diplomatije Catherine Ashton objavila je u utorak da namjerava otputovati uskoro na Bliski istok kako bi pomogla u pokretanju mirovnog procesa, insistirajući na budućoj podjeli Jerusalema između Izraelaca i Palestinaca.
- Uskoro odlazim u regiju s ciljem da se sastanem s glavnim akterima dviju strana, kako bi se vidjelo na koji način Evropska unija može pomoći, kazala je Ashton pred Evropskim parlamentom u Strasbourgu.

Ona nije htjela odmah dati pojedinosti o etapama svoga putovanja, kao ni datum.

- Potrebno je doći do pregovora, ali samo u jednom cilju da se pregovara. Cilj mora biti dobijanje "mirovnog sporazuma i okretanje nove strane", istakla je visoka predstavnica za vanjske poslove EU-a, javio je AFP.

Ona je dodala da "sva pitanja moraju biti stavljena na stol, uključujući i status Jerusalema kao budućeg podijeljenog glavnog grada na izraelski i palestinski dio, koji će živjeti u miru u okviru pregovaračkog mirovnog sporazuma".

Ovakav stav jasno su izrazile prošle sedmice zemlje EU-a usprkos izraelskim pritiscima da se u pregovorima ne razmatra nikakav konačan status Jerusalema.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.