Bliski istok
0

Catherine Ashton najavila posjetu Gazi

FENA
Catherine Ashton (Foto: AP)
Catherine Ashton (Foto: AP)
Vanjskopolitička šefica Evropske unije (EU) Catherine Ashton namjerava posjetiti Gazu tokom turneje po Bliskom istoku u ovom mjesecu dok se bori za veći angažman EU u rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba.

Planirano je da Ashton, koja je postala visoki predstavnik EU za vanjske poslove u decembru, posjeti Izrael, Egipat, Siriju i Jordan u martu, ali se nada da će dobiti dozvolu za ulazak u pojas Gaze pod palestinskom vlašću kako bi procijenila potrebe za pomoći.

"Tražila sam da idem u Gazu", izjavila je ona novinarima tokom sastanka ministara vanjskih poslova EU u Cordobi u južnoj Španiji.

"Pružili smo ogromnu pomoć Gazi i veoma sam zainteresovana da se uvjerimo u njene dobrobiti i da se pomoć nastavlja", kazala je.

Izrael obično uskrajuće stranim zvaničnicima ulazak u pojas Gaze pod Hamasovom kontrolom u okviru svoje blokade te teritorije.

Irski premijer Michael Martin, ipak, postao je prošle sedmice prvi vladin zvaničnik EU koji je ušao u meditaransku priobalnu regiju u više od godinu dana, a u petak je tražio od EU i drugih država da izvrše pritisak na Izrael da ukine blokadu.

"Nadam se da će se moja posjeta realizovati. Ukazat ću (u Cordobi) kako je značajno posjetiti Gazu i vidjeti situaciju iz prve ruke", izjavila je ona novinarima uoči sastanka u Španiji.

Vlade EU i izvršno tijelo bloka, Evropska komisija, najveći su donatori u Gazi, koja je teško oštećena tokom izraelske ofanzive u decembru 2008.