Catherine Ashton
0

"EU mora osigurati uspjeh zapadnog Balkana"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton izjavila je u kako Bruxelles želi osigurati da sve zemlje zapadnog Balkana biti uspješne na putu integracija u EU, navodeći da napredak na tome putu zavisi od toka reformi svake zemlje.

"Znamo da mi u EU-u imamo primarnu odgovornost prema svojim susjedima. To je samo po sebi važno jer širi međunarodni kredibilitet Unije ovisi od rada sa susjedima", rekla je Ashton na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Münchenu.

Ashton je kazala da to znači unapređenje političkih reformi zapadnog Balkana i "osiguranje da cijela regija uspije na svome putu integracije u EU".

Na web stranici EU-a je objavljeno kako je Ashton kazala da neke zemlje napreduju brže od drugih na putu ka Uniji.

Također je kazala da se s Lisabonskim ugovorom na snazi otvara mogućnost promjena u evropskoj vanjskoj politici, prenijele su agencije.

Živimo u kompliciranom svijetu, suočeni s mnogim prijetnjama i izazovima, uključujući nestabilne države, terorizam, organizirani kriminal, proliferaciju oružja za masovno uništenje, kazala je Ashton.

"Moramo mobilizirati sve nivoe našeg utjecaja – političke, ekonomske, kao i civilna i vojna sredstava za rješavanje kriza, sve u cilju podrške jedinstvenoj političkoj strategiji", dodala je.

Prema njenim riječima, Bruxelles pojačava i angažiranje u Afganistanu, ulaže diplomatske napore na Bliskom istoku i suprotstavlja se somalskim piratima.