Svijet
1

Ashton: Produktivna godina za EU u oblasti ljudskih prava

FENA
Catherine Ashton (Foto: Arhiv/AFP)
Catherine Ashton (Foto: Arhiv/AFP)
"Zalaganje za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava je srebrna nit koja prožima vanjske odnose EU", izjavila je uime Evropske unije, povodom Dana ljudskih prava, visoka predstavnica Catherine Ashton.

"Ove godine osvrćemo se na godinu koja je u pogledu ljudskih prava bila produktivna za EU.

EU je usvojila Strategiju za ljudska prava s ciljem da poboljša djelotvornost i dosljednost politike EU za ljudska prava kroz niz aktivnosti.

Imenovali smo prvog specijalnog predstavnika EU za ljudska prava Stavrosa Lambrinidisa koji će promovisati ljudska prava u dijalogu s trećim zemljama, kao i međunarodnim i regionalnim organizacijama.

U oktobru 2012., Evropskoj uniji je dodijeljena Nobelova nagrada za mir kao priznanje za rad na pomirenju, demokratiji i promovisanju ljudskih prava, čime je doprinijela proširenju područja mira i stabilnosti na kontinentu.

Ova prestižna nagrada stiže u prigodnom trenutku, na dan kad slavimo ljudska prava", izjavila je Ashton.

Tema ovogodišnjeg Dana ljudskih prava je uključivanje i pravo na učešće u javnom životu. Naročito je blagovremena u svijetlu globalne tranzicije ka demokratiji, dodala je.

"U protekloj godini, neke zemlje u okruženju, kao što su Tunis, Libija i Egipat, uspješno su organizovale demokratske izbore, čime su omogućile mnogim građanima da prvi put slobodno glasaju i dale im priliku da učestvuju u donošenju odluka koje utiču na njihovu budućnost.

Ovaj trend ka demokratiji evidentan je i šire.

Nakon nekoliko decenija interne represije, drastične promjene se konačno dešavaju u Burmi/Mijanmaru.

U Somaliji smo pozdravili usvajanje novog privremenog ustava, a u Sijera Leoneu su nedavno održani izbori u miroljubivoj atmosferi.

Međutim, dosta toga preostaje da se uradi na pomoći onima koji rizikuju svoje živote radi osnovnih vrijednosti do kojih drže i nade u bolju budućnost za sebe i buduće generacije.

Održavanje izbora je samo prvi korak ka dubokoj demokratiji s ukorijenjenim ljudskim pravima.

Prava moraju da budu uvriježena u društvu kroz zakon, ali i svakodnevni život", riječi su evropske visoke predstavnice.

EU je, prema njenim riječima, svjesna da različite vlade ponovo ulažu napore da pooštre ograničenja legitimnih aktivnosti nevladinih organizacija, naročito, ali ne i isključivo, onih koje se finansiraju stranim sredstvima.

EU je opedijeljena da pomogne bitan rad civilnog društva.

U tom kontekstu, osnovana je Evropska zadužbina za demokratiju kao konkretan izraz posvećenosti demokratiji u okruženju i šire.

"Smatramo da svi moraju biti slobodni da uživaju pravo na ravnopravno učešće. Žene i mladi nalaze se u prvom planu mnogih demokratskih pokreta koje smo vidjeli ove godine i predstavljaju inspiraciju za mnoge u svijetu.

Osobe s invaliditetom još uvijek nailaze na prepreke u ostvarivanju prava na učešće u javnom životu, što se mora riješiti.

EU je opredijeljena da radi s vladama svih zemalja u svijetu putem multilateralnih i međunarodnih organizacija i u duhu istinskog partnerstva s civilnim društvom s ciljem da se podrže nove demokratije i da pravo na uključivanje i učešće u javnom životu postanu stvarnost za sve, kazala je Ashton.