{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Šefovi misija EU u BIH: Primijeniti odluku "Sejdić - Finci"

S
10.12.2012. u 17:55
0
1
Šefovi misija EU u BIH: Primijeniti odluku "Sejdić - Finci"
0
Šefovi misija EU u BIH: Primijeniti odluku  "Sejdić - Finci"
Jakob Finci (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Šefovi misija EU u BiH apelovali su danas na organe vlasti BiH da bez odlaganja izvrše odluku Evropskog suda za ljudska prava donesenu u predmetu "Sejdić-Finci" kako bi Ustav BiH bio usklađen sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.
U izjavi povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, oni ističu da bi time došao kraj diskriminaciji u pogledu uživanju prava i sloboda i bilo omogućeno građanima koji ne pripadaju bošnjačkom, hrvatskom ili srpskom konstitutivnom narodu da se kandiduju za Predsjedništvo i Dom naroda Paralemantarne skupštine BiH.

Kredibilni napori u tom smislu ključ su ispunjavanja obaveza koje BiH ima po osnovu Prelaznog sporazuma/Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Šefovi misija u BiH pozivaju relevantne organe vlasti u BiH, a naročito u Republici Srpskoj, da preduzmu odgovarajuće mjere na izmjeni sadašnjeg Ustava Srpske radi brisanja smrtne kazne.

"EU se protivi izricanju smrtne kazne u svim slučajevima i okolnostima. NJeno univerzalno ukidanje jedan je od ključnih ciljeva iz politike ljudskih prava koju slijedi EU", ističu šefovi misija u BiH.

Oni podstiču relevantne organe vlasti u BiH da ukinu diskriminaciju na osnovu nacionalne pripadnosti u školstvu, uključujući, između ostalog, napuštanje sistema "dvije škole pod jednim krovom".

Prema njihovom mišljenju, to je bitno da bi BiH postala integrisano, višenacionalno i tolerantno društvo, koje sprema svoje mlade naraštaje za budućnost u raznolikoj Evropi.

Šefovi misija EU u BiH podstiču organe vlasti na svim nivoima da intenziviraju svoj rad na neriješenim izazovima u domenu ljudskih prava i napore na primjeni preporuka savjeta UN za ljudska prava, naročito onih koji se tiču diskriminacije i uključivanja osjetljivih grupa.

Oni naglašavaju svoju podršku svim naporima na promovisanju uključivanja žena i djece, Roma i drugih manjina, lica sa invaliditetom, povratnika i homoseksualne, biseksualne i transrodne zajednice.

Šefovi misija EU ističu značaj daljeg unapređenja efikasnih i nezavisnih institucija, uključujući pravosudne strukture, koje će obezbijediti efikasan pravni lijek svim žrtvama kršenja ljudskih prava, uz adekvatne finansijske i ljudske resurse koji su im potrebni za izvršavanje tih zadataka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: