Svijet
0

Ashton: Hoćemo jasan i snažan odgovor na hemijske napade

FENA
Catherine Ashton (Foto: AFP)
Catherine Ashton (Foto: AFP)
Evropski ministri vanjskih poslova pozvali su u subotu da se "jasno i snažno odgovori" na hemijske napade izvedene 21. augusta u Siriji - izjavila je visoka povjerenica Evropske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton.

"Hoćemo jasan i snažan odgovor" kazala je Ashton izvijestivši o skupu ministara u Vilniusu, u prisustvu američkog državnog tajnika Johna Kerryja.

Čitajući završnu deklaraciju, Ashton je precizirala da su ministri složni da "jake indicije" upućuju na to da je sirijski režim odgovoran za napade hemijskim oružjem, u kojim je bilo više stotina mrtvih u predgrađima Damaska.

Na početku skupa, nekoliko ministara je kazalo da je važno sačekati rezultate izvještaja UN-ovih inspektora o hemijskim napadima kako bi se moglo izjasniti.

Njemački ministar Guido Westerwelle je izazvao iznenađenje kada je rekao da je Njemčaka potpisala apel za "snažan međunarodni odgovor" koji je dan ranije uputilo 11 zemalja, među kojim i SAD. Njemačka je bila jedina zemlja EU-a i članica G20 koja u petak nije odobrila apel, ali je takvu odluku objasnila potrebom da se poštuje evropska procedura.

Njegovu izjavu je pozdravio francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

"Činjenica da je Evropa zajedno dobra je stvar", kazao je Fabius. On je izrazio zadovoljstvo skupom, nakon što je Francuska bila izolirana u Evropi posljednih dana braneći sama plan za udare na Siriju.

Povodom toga, ministri su pozdravili izjavu predsjednika Francoisa Hollandea u petak navečer da bi Francuska sačekala izvještaj UN-a o hemijskom oružju, prije eventualnih udara.