Spor oko Falklanda
0

Argentina dobila podršku Latinske Amerike

FENA
Foto: AFP/Presidencia
Foto: AFP/Presidencia
Argentina je u ponedjeljak dobila podršku Latinske Amerike i Kariba u sporu koji ima s Londonom, a koji je izazvan otvaranjem britanskih naftnih bušotina na arhipelagu Malvini, britanskom od 1833. godine, koji Buenos Aires smatra svojim.

Na samitu šefova 32 zemlje Latinske Amerike i Kariba koji su se sastali u Meksiku, u ljetovalištu Cancun, data podrška je potvrđena u utorak u specijalnoj "deklaraciji", izjavila je argentinska predsjednica Cristina Kirchner i njen meksički domaćin Felipe Calderon.

"Donijeli smo deklaraciju u kojoj lideri zemalja i vlada ovdje prisutni daju podršku legitimnim pravima Republike Argentine u sporu koji ima s Velikom Britanijom oko suverenosti", izjavio je meksički predsjednik.

Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez je optužio Veliku Britaniju da se upušta u jednu od najvećih demonstracija "neokolonijalizma" i zatražio od Londona da prekine otvaranje bušotina i vrati teritorij njegovom legitimnom vlasniku, argentinskom narodu".

Mala britanska kompanija Desire Petroleum saopćila je u ponedjeljak da je počela s operacijama 160 kilometara sjeverno od arhipelaga, u bloku Liz, jednoj od najmanje četiri bušotine koje je predvidjela za ovu godinu.

Argentina traži pravo na suverenitet na Malvinskim otocima iako je u munjevitom ratu 1982. godine, koji je koštao života 649 argentinskih vojnika i 255 britanskih, poražena od Velike Britanije.