Spor oko Falklanda
0

Argentina od UN-a traži blokadu britanskog istraživanja nafte

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Argentina je zatražila od Ujedinjenih naroda da posreduju u sporu s Velikom Britanijom oko britanskih planova za iskorištavanje potencijalnih ležišta nafte oko obala Falklandskih otoka, zbog čega su dvije zemlje vodile rat 1982. godine.

Argentinski ministar vanjskih poslova Jorge Taiana izjavio je novinarima u srijedu, nakon sastanka s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom u New Yorku, da je zatražio od Bana nastavak misije za rješavanje suprotstavljenih zahtjeva oko otoka i njihovih prirodnih resursa, prenosi Bloomberg News.

Falklandske otoke u Argentini nazivaju Malvini, i ono je uključeno u sve državne mape kao integralni dio argentinskog teritorija. Otoci su bili poprište kolonijalnog naseljavanja i osvajanja u 18. i 19. stoljeću, uz britansko, francusko, američko i argentinsko uplitanje, a od 1833. je u britanskom posjedu.

"To je ilegalno, protivno međunarodnom pravu i protiv želje Ujedinjenih naroda", rekao je argentinski ministar Taiana o britanskom istraživanju nafte.

On nije odgovorio na pitanje koje su rezolucije UN-a prekršene bušenjem ili hoće li će njegova zemlja tražiti rezoluciju protiv istraživanja od Opće skupštine i Vijeća sigurnosti UN-a.

"Branit ćemo se svim sredstvima koja nam pruža diplomacija i međunarodno pravo", kazao je Taiana.

Glavni tajnik UN-a mogao bi posredovati "ako se obje strane dogovore", izjavio je njegov glasnogovornik Ari Gaitanis.

Falklandski otoci, zajedno s otocima Južna Georgija i Sandwich u južnom Atlantiku, suvereni su britanski teritoriji i njihovi stanovnici imaju pravo na razvoj naftnih polja u svojim teritorijalnim vodama, izjavio je Mark Lyall Grant, stalni britanski predstavnik pri UN-u.