Svijet
0

Počinje probno bušenje u vodama oko Falklanda

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Velika Britanija danas počinje probno bušenje u potrazi za naftom u teritorijalnim vodama oko Foklandskih ostrva, uprkos protivljenju Argentine.

Naftna platforma postavljena je na udaljenosti od oko 100 kilometara sjeverno od ostrva, a bušenje treba da započne oko 7.00 sati ujutro po lokalnom vremenu.

Argentina tvrdi da se time krši njen suverenitet i uvela je kontrolu plovidbe za brodove koji se kreću ka Foklandskim ostrvima.

Prema pretpostavkama, na Foklandskim ostrvima ima oko 60 milijardi barela nafte.

Međutim, kompanija "Desire Petroleum" koja je zadužena za bušenje saopštila je da će količina koja će biti iskorištena biti samo mali dio od navedenih pretpostavki.

Argentina je zaprijetila da će preduzeti "adekvatne mjere" da zaustavi britansku eksploataciju nafte u spornim vodama i zatražiće podršku od ostalih latinoameričkih država na regionalnom sastanku u Meksiku.

Buenos Aires je izrazio želju da i ostale susjedne zemlje, takođe uvedu kontrolu plovidbe u spornoj oblasti. Argentina već može da se osloni na podršku predsjednika Venecuele Huga Chaveza koji smatra da se Velika Britanija ponaša neracionalno i da mora da shvati da "je vrijeme imperija okončano."
Argentina osporava britanski suverenitet nad ostrvima, koje Buenos Aires naziva Malvinskim, a dvije zemlje su zbog tog ostrva 1982. godine bile u ratu tokom kojeg je stradalo 649 argentinskih i 255 britanskih vojnika.

Međutim, sada je Buenos Aires odbacio mogućnost pokretanja vojne akcije i pokušaće da izvrši pritisak na London da uđe u pregovore o suverenitetu.