Kako on podržava Izrael?
52

Arapske države osudile Wildersa zbog izjave da Palestinci trebaju biti preseljeni u Jordan

L. S.
Foto: Ilustracija Klix
Foto: Ilustracija Klix
Arapske države su osudile izjave Geerta Wildersa, krajnje desničarskog političara koji je pobijedio na ovosedmičnim izborima u Nizozemskoj.

Palestinske vlasti su njegovu izjavu da Palestinci trebaju biti preseljeni u Jordan označile kao poziv na eskalaciju agresije protiv njihovog naroda i očito miješanje u njihove poslove i budućnost.

Jordan je izdao odvojenu osudu, a Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), Bahrein, Jemen i Arapska liga su učinili isto, izvještavaju Arab News .

"Neodgovorne izjave holandskog parlamentarca Gerta Vildersa se smatraju miješanjem u unutrašnje stvari Hašemitske kraljevine Jordana i odbacuju se i osuđuju", napisala je ambasada UAE u Holandiji na X.

Populistički i antiislamski ekstremno desni političar Wilders, lider Slobodarske partije (PVV), poznat je po čvrstoj podršci Izraelu. U posljednjih nekoliko godina zalagao se za pravo Izraela da uspostavi naselja na Zapadnoj obali, a često je ponavljao ideju da je Jordan Palestina, sugerirajući da bi se sukob između Palestinaca i Izraela mogao riješiti dislokacijom Palestinaca u Jordan.