Odgovor Trumpu
1.6k

Arapska liga: Pozivamo sve zemlje da priznaju Palestinu kao državu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hitni sastanak ministara vanjskih poslova Arapske lige održan je danas u Kairu i na njemu je odbačena odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da Jerusalem prizna kao glavni grad Izraela.

Predsjedavajući Arapske lige Ahmed Aboul-Gheit pozvao je države svijeta da priznaju državu Palestinu sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom. Ovo je odgovor Arapske lige na Trumpovu odluku.

Sastanak je održan u vrijeme kada se treći dan zaredom nastavljaju protesti na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Prvi čovjek Arapske lige rekao je da je Trumpova odluka opasna i neprihvatljiva te je nazvao flagrantnim napadom na političku soluciju izraelsko-palestinskog konflikta.

Ministri 22 arapske zemlje postavljaju pitanje podržava li Amerika mir te ukazuju na mijenjanje smjera američke politike ka "podrivanju povjerenja arapskog naroda" koje vrši Trumpova administracija uz legalizaciju izraelske okupacije Palestine.

Lideri širom svijeta imali su proteklih dana slične komentare na Trumpovu odluku objavljenu prošle srijede. Podsjetimo, američki predsjednik je naredio i preseljenje ambasade te zemlje iz Tel Aviva u Jerusalem.

U brojnim muslimanskim zemljama održani su protesti protiv ovog poteza, a mnogi lideri ukazali su da će on uništiti napore da se postigne mir.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki, govoreći novinarima prije početka sastanka u Kairu, rekao je da Palestinci više ne prihvataju SAD kao posrednika u mirovnom procesu jer se ta zemlja pozicionirala kao stranka u sporu, a ne medijator.

Pozivaju na akciju Vijeće sigurnosti UN-a, Al-Maliki je rekao da je "Amerika agresor usmjeren protiv palestinskog naroda i protiv međunarodnog prava".

Američki zvaničnici, međutim, brane Trumpov potez, rekavši da on ostaje posvećen oživljavanju dugoročnih razgovora između Palestinaca i Izraelaca.

Status Jerusalema, grada u kojem se nalaze svetišta muslimana, Jevreja i hrišćana, jedno je od ključnih pitanja u višegodišnjem palestinsko-izraelskom sukobu. Nakon okupacije istočnog dijela grada u ratu iz 1967. godine Izrael je anektirao ovu teritoriju i proglasio je svojom "vječnom, nedjeljivom prijestolnicom".

Palestinci, na drugoj strani, istočni Jerusalem vide kao svoju buduću prijestolnicu.

"Pozivamo sve zemlje koje podržavaju mir da odbiju odluku američkog predsjednika, a mi smatramo da je ta odluka nepravedna. Pozivamo sve da priznaju Palestinu kao državu sa Istočnim Jerusalemom kao njenim glavnim gradom", poručio je Aboul-Gheit.