Svijet
0

Antonio Guterres i formalno novi generalni sekretar UN-a

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda jednoglasno je u četvrtak nominiralo bivšeg portugalskog premijera Antonija Guterresa za novog generalnog sekretara UN-a i preporučio Generalnoj skupštini UN-a da ga postavi na tu funkciju na pet godina počev od 1. januara 2017. godine.

Generalna skupština UN-a, koja ima 193 članice, sastat će se vjerojavatno sljedeće sedmice kako bi glasanjem potvrdila imenovanje Guterresa, koji će na tom mjestu zamijeniti Ban Ki-moona, prenosi Reutres.

Dogovor o tome da Guterres bude novi generalni sekretar postignut je u srijedu, na neformalnom glasanju Vijeća sigurnosti UN-a iza zatvorenih vrata, a odluku je saopćio ambasador Rusije pri UN-u Vitalij Čurkin.

Guterres je u srijedu dobio podršku 13 članica Vijeća sigurnosti, dok su dvije zemlje bile uzdržane, prenosi Al Ajazeera.

Guterres, koji je deset godina bio čelnik UN-ove organizacije za izbjeglice, dobio je 13 pozitivnih glasova, od kojih su četiri bili od država s pravom veta te dva suzdržana glasa, od kojih je jedan bio od stalne članice.

Na formalnom glasanju u četvrtak podrška je bila jednoglasna.

Bivši portugalski premijer na toj je funkciji bio od 1995. do 2002. godine, a u proteklih pet neformalnih glasanja UN-a o novom generalnom sekretaru bio je na prvom mjestu.

Tokom mandata nadgledao je suštinsku strukturnu reformu UNHCR-a, smanjivši osoblje u sjedištu u Ženevi za više od 20 posto i podigavši efikasnost agencije i kapacitet za brzo reagiranje.

Aktivnosti UNHCR su se utrostručile za to vrijeme, zbog uvođenja drugačijeg pristupa po pitanju planiranja budžeta, ali i zbog povećanja broja raseljenih širom svijeta zbog sukoba, sa 38 miliona, koliko ih je bilo 2005. godine, na 60 miliona 2015. godine.

Njegov mandat obilježile su neke od najvećih kriza, posebno sukobi u Siriji i Iraku, kao i Južnom Sudanu, Centralnoafričkoj Republici i Jemenu.

Prije nego što se pridružio UNHCR-u, u više od 20 godina proveo je služeći u portugalskoj vladi i državnoj službi.

Premijer Portugala je bio od 1995. do 2002. godine, kada je bio aktivno uključen u međunarodne napore za rješenje krize u Istočnom Timoru.

Početkom 2000-ih bio je predsjednik Evropskog vijeća, kada je usvojena Lisabonska agenda, a predsjedavao je i prvim samitom Evropske unije i Afrike.

Za poslanika u portuglaskom Parlamentu izabran je 1976. godine i tu je proveo 17 godina, predsjedavajući brojnim odborima, a bio je i šef poslaničkog kluba svoje partije.

U periodu od 1981. do 1983. godine bio je član Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Godinama je bio aktivan u Socijalističkoj internacionali, koja okuplja socijaldemokratske političke partije.

Između ostalog, osnivač je portugalskog Izbjegličkog vijeća, kao i član Madridskog kluba, asocijacije bivših demokratskih predsjednika i premijera iz cijelog svijeta.