Svijet
1

Antarktik: Tokom spašavanja ruskih turista i kineski brod se nasukao na glečer

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Kineski brod "Ledeni zmaj" nasukao se na glečer tokom pokušaja da se priključi operaciji spašavanja ranije nasukanog ruskog istraživačkog broda "MV Akademik Shokalsky" na Antarktiku.

Vang Ciancong, kapetan kineskog ledolomca javio da se kilometar dugi glečer približio na svega 2,2 kilometra od "Ledenog zmaja", ali da je brod u nepomičnom stanju zbog aktivnog kretanja brojnih drugih glečera.

Istakavši da glečeri veoma brzo mijenjaju položaj, Vang je izrazio nadu da će "Ledeni zmaj", ipak, uspjeti iskoristiti kretanje glečera i manevrom uspjeti da se aktivira.

Australski ured pomorske sigurnosti (AMSA) je saopćio da je kineski brod i jutros neuspješno pokušao da se pokrene, ali da je sa njega poručeno da je situacija pod kontrolom i da mu ne treba pomoć jer posada ima dovoljno hrane i drugih potrepština.

S druge strane, brod "Aurora Australis", koji evakuira putnike sa nasukanog ruskog broda kreće se bez poteškoća, a ruski i kineski ledolomci su u kontaktu i pokušat će si međusobno pomoći.

Iz AMSA-a javljaju da se ''Aurora Australis'' približava Caseyu, a da će prije polaska ka Australiji, uploviti u jednu bazu radi dodatne opskrbe.

Nakon višednevne drame, 52 turista sa ruskog broda su pomoću helikoptera prevezeni na brod ''Aurora Australis'' i trenutno se kreću ka Australiji.

U zahtjevnoj operaciji spašavanja ruskog broda sa turistima učestvovali su kineski, australski i francuski ledolomci.