Svijet
1

Spašeni svi putnici broda blokiranog u Antarktiku

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Kineski helikopter spasio je svih 52 putnika istraživačkog broda koji je sedam dana bio zarobljen u vodama u blizini Antarktika.

Helikoper je prevezao naučnike i turiste sa ruskog broda MV Akademik Shokalski u grupama od po 12 osoba do australijskog ledolomca, izjavio je zvaničnik austrlijskog Centra za spašavanje na moru, koji je nadgledao akciju spašavanja.

Brod Aurora Australis će prevesti putnike do ostrva Tasmanija.

"Mislim da su svi uzbuđeni što će sa australijskog ledolomca biti prevezeni svojim kućama", kazao je vođa ekspedicije Chris Turney za agenciju AP u razgovoru putem satelistskog telefona sa Anaktarktika.

Istovremeno, 22 člana posade ostali su na brodu zaglavljenom među santama leda, kojem ne prijeti opasnost od potonuća, a snabdjeveni su namirnicama za nakoliko sedmica. Oni će čekati da se led otopi i oslobodi njihov brod.

Akcija spašavanja je provedena nakon velikog broja pokušaja spasilaca da dođu do ledom blokiranog broda. Jak snijeg i vjetar, magla i zaleđeno more tjrali su spasilačke ekipe da stalno ponavljaju pokušaje da dođu do broda. Do broda su pokušavala doći tri ledolomca, koji su bezuspješno lomili debele slojeve leda.

Aurora je stigla na oko 20 kilometara od broda u ponedjeljak, ali jak vjetar i snijeg natjerali su je da se vrati na otvoreno more.

Helikopter je prvobitno trebao prevesti putnike s blokiranog broda do kineskog ledolomca Snow Dragona, ali ga je u tome spriječio led. Operacija je trebala biti otkazana kad je odlučeno da se putnici prebace do sante leda u blizini Aurore, a onda malim brodom na australijski brod.

Brod Akademik Shokalskiy isplovio je sa Novog Zelanda 28. novembra, ali je zaglavio među santama leda oko 2.700 kilometara južno od Hobarta na otoku Tasmanija.