Svijet
0

Američki ledolomac krenuo na Antarktik da pomogne zaglavljenim brodovima

Klix.ba
Ledolomac Polar Star
Ledolomac Polar Star
Američki ledolomac "Polar Star" krenuo je na Antarktik kako bi pomogao ruskom i kineskom brodu, koji su zaglavljeni u ledu, javlja AFP.

Australska agencija za sigurnost na moru je saopćila da je Američka obalna straža prihvatila zahtjev za pomoć zaglavljenom ruskom brodu "Akademik Shokalskiy" i kineskom ledolomcu pod nazivom "Xue Long", koji se zaglavio nakon što su njegovim helikopterom s australskog broda spašavani mornari.

Ledolomac "Polar Star" ima za cilj stvaranje prolaza za opskrbu istraživačke baze McMurdo Station, a iz Sydneyja je krenuo danas nakon što su utovarene zalihe.

Ovaj ledolomac je dug 122 metra, a kontinuirano može lomiti led debljine 1,8 metara pri brzini od tri čvora. Udaranjem može slomiti led debljine do 6 metara. Ovom će brodu biti potrebno sedam dana da stigne do Commonwealth Baya gdje su dva pomenuta broda zaglavljena u ledu.

"Naš najviši prioritet je sigurnost na moru, zbog čega želimo pomoći u pravljenju puta za dva broda", izjavio je podadmiral Paul Zujunft, komadant Američke obalne straže na Pacifiku.

Brod "Xue Long" (Sniježni Zmaj) bio je veoma blizu probijanja leda do broda "Admiral Shokalaskiy" prije sedam dana, ali se od tog pokušaja odustalo nakon što je postalo jasno da u tome neće uspjeti.

Kineska novinska agencija Xinhua, čiji se reporteri nalaze na ledolomcu "Xue Long", izvjestila je da je prolaz blokiran od petka, a da je uzrok toga ledeni brijeg dug oko jednog kilometra.

Brod "Admiral Shokalskiy" se nalazi zarobljen u ledu na oko 100 nautičkih milja od francuske baze "Dumont d'Urville" na Antarktiku, a na njemu su 22 naučnika, 26 putnika i četiri novinara pored 22 člana posade. Oni su helikopterom prevezeni na brod u četvrtak s australskog broda "Aurora Australis". Ovaj je brod sada slobodan i vratit će se u bazu u australski grad Hobert.