Svijet
1

Anonymousi zaprijetili napadom na Singapur

Klix.ba
Osoba koja tvrdi da govori u ime hakerske grupe Anonymous saopćila je kako "kreću u rat" sa Singapurom te da će napasti njihove finansijske infrastrukture iz protesta zbog nedavnog licenciranja pravila za medijske web-stranice.

"Zahtijevamo da razmotrite propise ili ćemo biti prisiljeni da krenemo u rat s vama. Svaki put kada uskratite građanima njihovo pravo na informacije, prouzrokovat ćemo vam finansijske gubitke agresivnim cyber napadima“, rekla je maskirana osoba na snimku objavljenom na YouTubeu.

Snimak je uklonjen sa YouTubea nakon što su singapurski mediji objavili prijetnju.

Osoba na snimku tvrdi da singapurska odbrambena mreža neće moći spriječiti napad. Primarni cilj objavljivanja snimka bio je protest protiv licenciranja interneta, koje je nametnula Vlada Singapura.

Dok je haker govorio, na ekranu se pojavljivao slogan "Protivim se cenzuri i podržavam slobodan i otvoren internet".

Prema novim pravilima, singapurske stranice sa najmanje 50 hiljada jedinstvenih posjeta, a koje objave najmanje jednu lokalnu vijest sedmično tokom perioda od dva mjeseca, moraju dobiti godišnju dozvolu.

Stranice koje dobiju dozvolu, morat će ukloniti zabranjene sadržaje poput članaka koji podrivaju rasnu ili vjersku harmoniju, u roku od 24 sata nakon obavijesti regulatora.

Nova pravila razljutila su zajednicu blogera i ovisnika o društvenim mrežama, koji su optužili vladu za nedostatak konsultacija te su probudili strahovanja da su pravila usmjerena ka ograničavanju slobodnog izražavanja.

Blogovi i društveni mediji postali su popularni kao alternativni izvori vijesti i mišljenja u Singapuru, gdje su mainstream mediji shvaćeni kao glasila vlade.

Haker sa snimka pozvao je građane Singapura da zatamne svoje profilne slike na Facebooku 5. novembra.

Singapurske vlasti saopćile su kako nova pravila čine jasnijim postojeće standarde o internet sadržaju te ne ograničavaju slobodu.