Svijet
0

Giganti iz Silikonske doline pozvali protiv špijuniranja korisnika interneta

Klix.ba
Najmoćnije tehnološke kompanije svijeta ujedinile su se u pozivu protiv američkog špijuniranja korisnika interneta.

Šefovi Applea, Facebooka, Googlea, AOL-a, LinkedIna, Microsofta, Twittera i Yahooa rekli su kako je vrijeme za promjene zakona o nadzoru i njihovog sprovođenja.

Ujedinjenje ljutih konkurenata vidi se kao odraz štete načinjene samopouzdanju javnosti, nakon što su procurili izvještaji Edwarda Snowdena.

Početkom ove godine otkriveno je kako su američke i britanske špijunske agencije prikupljale ogromne količine podataka, uključujući e-mailove I historiju pretraživanja, miliona ljudi.

U otvorenom pismu američkom predsjedniku Baracku Obami i kongresu, šefovi tehnoloških kompanija naveli su kako je država pogazila osnovna ustavna prava građana svojim nadzorom.

U pismu zahtjevaju bolji nadzor vladinih operacija nadzora te nova pravna ograničenja prikupljanja osjetljivih i privatnih informacija.

"Mi razumijemo da je dužnost vlade da štiti svoje građane, ali ovogodišnja otkrića su naglasila potrebu za reformom vladinog nadzora širom svijeta. Ravnoteža u mnogim zemljama je otišla predaleko u korist države, udaljavajući se od prava pojedinaca, prava sadržanih u našem ustavu. Ovo potkopava slobode koje svi slavimo. Vrijeme je za promjene. Mi smo fokusirani na zaštitu korisničkih podataka primjenom najnovije tehnologije, kako bi se spriječio svaki neovlašteni nadzor naših mreža. Tako vršimo i pritisak na vladu da se pobrine da njeni zahtjevi budu zakoniti i razumni. Pozivamo SAD da preuzmu vodstvo i sprovedu reforme osiguravajući se da vladin nadzor bude jasno ograničen zakonom, proporcionalan rizicima, transparentan i podvrgnut nezavisnom nadzoru", piše u pismu.