Svijet
0

Ogranci Anonymousa prijete međusobnim cyber ratom

Klix.ba
Hakeri povezani sa australijskim ogrankom Anonymousa objavili su snimak kojim upozoravaju svoje indonezijske kolege da će, ukoliko ne prestanu upadati u privatne australske stranice, krenuti u cyber rat protiv njih.

Grupa poznata kao Anonymous Indonesia prošle sedmice je preuzela odgovornost za hakiranje više od 170 australskih web-stranica. Tvrde da su napadi bili odgovor na izvještaj prema kojem je Vlada Austarlije omogućila Agenciji za nacionalnu sigurnost SAD-a (NSA) pristup njenoj ambasadi u Jakarti kako bi špijunirali Indonežane.

Ipak, umjesto da se svete vladi, indonezijski hakeri omeli su rad privatnih australskih kompanija, koje nemaju ništa sa djelovanjem NSA. Objavljeni snimak upućen indonezijskim hakerima nije prvo upozorenje koje im je upućeno.

"Nevine kompanije ne treba napadati. Svi smo se uvezali u pokušaju da srušimo naše tiranske vlade i oblikujemo svijet u ljepše mjesto", saopćeno je u prvom upozorenju australskih Anonymousa.

"Niste prekinuli napade na australsku javnost, zbog kojih smo vas upozorili. Šta imate dokazati? Mi ne želimo cyber rat, želite li vi? Bili smo strpljivi s vama, više neće biti upozorenja ukoliko opet napadnete", poručili su Australci u novom upozorenju i ukazali indonezijskim hakerima da bi bilo bolje da se fokusiraju na Australsku tajnu obavještajnu službu (ASIS), Australsku sigurnosnu obavještajnu organizaciju (ASIO) i Australski signalni direktorat (ASD).

Čini se da je preporuka prihvaćena, budući da je ASIS-ova stranica ubrzo bila srušena više sati.