Svijet
0

Pripadnici Anonymousa optuženi za napade na američke kompanije

Klix.ba
Trinaest navodnih pripadnika hakerske grupe Anonymous optuženo je za povezanost sa nizom hakerskih napada na američke kompanije i trgovačke grupe.

Optužba je podignuta u Alexandriji, američka savezna država Virginija, a hakere tereti za napade između septembra 2010. i januara 2011. na Američku filmsku asocijaciju, Američku asocijaciju muzičke industrije, Visu, Mastercard, Banku Amerike i druge.

Optuženi su za organizovanje napada usmjerenih na gašenje stranica u operaciji poznatoj kao "Operation Payback".

Mete su odabrane prema njihovom stavu o piratstvu i zaštiti autorskih prava, nakon prestanka rada stranice Pirate Bay te nakon što su finansijske institucije obustavile transakcije pomoću kojih su prikupljana sredstva za Juliana Assangea, osnivača Wikileaksa.

Hakeri su planirali i izvršili koordinirani niz napada na stranice žrtava, preplavivši ih velikom količinom internet saobraćaja s namjerom da sadržaj stranica učine nedostupnim korisnicima, piše u optužnici.

Optuženi su Dennis Owen Collins, Jeremy Leroy Heller, Chen Zhiwei, Joshua Phy, Ryan Russel Gubele, Robert Audubon Whitfield, Anthony Tadros, Geoffrey Kenneth Commander, Austen Stamm, Timothy Robert McLain, Wade Carl Williams i Thomas Bell.

Anonymous je grupa internet aktivista i hakera iz gotovo čitavog svijeta, koja je preuzela odgovornost za niz hakerskih napada u proteklih nekoliko godina. Napadi variraju od običnih ometanja do ozbiljnog nanošenja štete uništavanjem podataka i otkrivanjem privatnih finansijskih informacija.