Udružili se hakeri iz cijelog svijeta
1

Anonymousi objavili rat Izraelu: Izbrisat ćemo vas s interneta

Klix.ba
Hakerska grupa poznata kao Anonymousi, zajedno sa brojnim drugim hakerima, planira veliki cyber napad na Izrael, prijeteći da će tu zemlju izbrisati s interneta. Izrael je navodno ove prijetnje shvatio veoma ozbiljno i započeo s preventivnim mjerama.

"Hakeri startaju sa cyber napadima protiv Izraela 7. aprila", obznanili su Anonymousi na Twitteru, pozivajući hakere širom svijeta da im se pridruže u drugom "OpIzraelu" (Operacija Izrael), kako je nazvan internetski rat protiv te zemlje, u sklopu kojeg je već bilo napada na zvanične stranice izraelskih institucija i pojedinaca u izraelskoj vlasti.

Izraelske vladine agencije su navodno spremne, odnosno ozbiljno se pripremaju za napad: "To je nešto što se organizuje online u proteklih nekoliko dana. Ono što razlikuje ovaj plan napada od prethodnih je to da se čini kako će nas zaista napasti hakeri iz cijelog svijeta povezani sa Anonymousima", izjavio je Ben Avi, izraelski zvaničnik, prenosi list Haaretz.

Prvi "OpIzrael" cyber napad počeo je u novembru prošle godine tokom izraelskog napada na Palestince u Gazi.

"Mi smo Anonymousi, mi smo legija. Nećemo oprostiti, nećemo zaboraviti. Izrael, prekasno je da od nas to očekujete", jedna je od njihovih poruka koju su uputili.

Oko 700 izraelskih web-stranica su pretrpjele hakerske napade, uključujući stranicu Ministarstva vanjskih poslova, službenu internet stranicu izraelskog predsjednika i stranicu Ministarstva finansija, a procjenjuje se da je ukupno bilo oko 44 miliona jedinstvenih napada na vladine web-stranice.

Nakon akcije "OpIzrael" Anonymousi su na internetu objavili podatke o 5.000 izraelskih službenika, uključujući njihova imena, poreske identifikacijske brojeve i lične e-mail adrese.