7. aprila
0

U pripremi veliki hakerski napad na Izrael

Klix.ba
Hakerska grupa Anonymous, zajedno sa brojnim drugim hakerima, planira veliki cyber napad na Izrael, prijeteći da će čitavu zemlju "obrisati“ sa interneta. Izrael je ove prijetnje očito shvatio ozbiljno, budući da su već počeli pripreme za odbranu, piše Russia Today.

“Hacktivistički napad protiv Izraela počinje 7. aprila“, napisali su Anonymousi na Twitteru, pozivajući hakere iz cijelog svijeta da se pridruže drugom napadu "OpIsrael“.

Izraelske vladine agencije se već pripremaju za napad. "To je nešto što se priprema posljednjih nekoliko dana. Ono što razlikuje ovaj plan od prijašnjih napada je to što ga, prema svemu sudeći, organiziraju hakerske grupe bliske Anonymousima, a udružuju se sa hakerima iz cijelog svijeta“, izjavio je Ofir Ben Avi, direktor online grupe Accessible Government.

Prvi "OpIsrael“ cyber napad pokrenule su grupe hakera tokom izraelskog napada na Gazu u novembru 2012. godine.

“Mi smo Anonymous. Mi smo legija. Mi ne praštamo. Mi ne zaboravljamo. Za Izrael je prekasno da nas dočeka“, poručili su izraelskim vlastima.

Oko sedam stotina izraelskih internet stranica pretrpjelo je učestale cyber napade, a među njima su napadnuti i sistemi Ministarstva vanjskih poslova te službena stranica izraelskog predsjednika. Izraelsko Ministarstvo finansija prijavilo je blizu 44 miliona pojedinačnih napada na vladine stranice.

Nakon "OpIsraela“ Anonymousi su objavili privatne podatke pet hiljada izraelskih zvaničnika, uključujući imena, brojeve ličnih karti i privatne e-mailove.

Anonymousi su također bili uključeni u napad u kojem su objavljeni privatni podaci 600 hiljada korisnika popularnog izraelskog e-mail servisa Walla.