Bashar al-Assad se ne povlači
0

Annan zabrinut zbog situacije u Siriji, ponovo apelovao za mir

Klix.ba
Kofi Annan
Kofi Annan
Kofi Annan, izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju je Sigurnosnom vijeću UN-a rekao da je veoma zabrinut zbog nastale situacije nakon što sirijski predsjednik Bashar al-Assad nije povukao svoju vojsku iz gradova do utorka, koji je sam postavio kao rok.

Annan je rekao da bi takav potez bio jak politički signal mira.

''U nekoliko posljednjih dana je postalo jasno da se takav signal mora poslati. Prestanak nasilja je prvi, ali i najvažniji korak. Ne smije se više odgađati. Nasilje mora odmah prestati'', izjavio je Annan za CNN.

Sirijska vlada je izjavila da su postojali planovi za prekid nasilja, međutim, vojska je nstavila vojne operacije u naseljenim mjestima, praćena artiljerijskom vatrom. U utorak je poginula najmanje 101 osoba, izjavili su glasnogovornici opozicijskog lokalnog centra za koordinaciju.

''Određeni broj vojnika je povučen sa nekih lokacija, ali teško naoružanje ostaje u dometu gradova'', rekao je Annan.

Ranije je Annan posjetio izbjegličke kampove u Turskoj, u kojima se nalazi više od 24.000 izbjeglica. U Yayladagi kampu isfrustrirani narod je dočekao Annana povicima – ''Lažljivac! Lažljivac!''

Annan je odbio reći da diplomatsko rješenje više ne postoji, on je ponovo apelirao na vladu i opoziciju da ostave oružje do četvrtka, novog postavljenog roka za primirje.