Svijet
0

Sirija: Pobunjenici odbijaju dijalog sa vladom

Sarajevo-x.com
Homs (Foto: AFP)
Homs (Foto: AFP)
Bivši generalni sekretar UN-a Kofi Annan, koji sada predvodi pregovarački tim UN-a za situaciju sa Sirijom, je rekao da će učiniti sve da predsjednik Sirije Bashar al-Assad i pobunjenici pronađu zajedničko političko rješenje. Annanovi komentari su naljutili pobunjeničke grupe koje su sigurne da pregovora nema.

"Odbijamo bilo kakav dijalog dokle god su tenkovi u blizini naših kuća, dokle god snajperi pucaju na naše žene i djecu i dokle god mnogi dijelovi zemlje nemaju struju, vodu i bilo kakvo sredstvo komunikacije", rekao je Hadi Abdullah iz Homsa, prenosi agencija Associated Press.

Sirijski pobunjenici tvrde da je vlada uništila bilo kakve šanse za mirne pregovore, jer je ubila više od 7.500 hiljada ljudi od početka nemira prošle godine u martu. Drugi neimenovani aktivist je ocijenio Annanov poziv na dijalog kao znak Basharu da i konačnom akcijom slomi revoluciju.

Šefica UN-ove humanitarne misije Valerie Amos je rekla da je užasnuta razorenim gradom i da je zaprepaštena tim što se desilo u gradu u kojem je bilo najviše civilnih žrtava.

Ministar energetike Abdo Hussamedin je objavio da se povlači iz vlade i daje neopozivu ostavku, jer ne može učestvovati u vladinim ubijanjima.