I nakon razaranja Gaze
0

Anketa pokazala da većina Palestinaca u Gazi i dalje podržava Hamas, ali se ukupna podrška smanjila

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Više od 50 posto Palestinaca vjeruje da bi Hamas trebao upravljati Pojasom Gaze kada se trenutni rat završi, dok samo 11 posto želi da predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas upravlja enklavom, pokazalo je istraživanje vodećeg palestinskog instituta za ispitivanje javnog mnjenja.

Zaključke je u srijedu objavio Palestinski centar za istraživanje i istraživanje politike (PCPSR) u Ramali, a urađeno u saradnji sa Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS), dok međunarodna uzbuna raste zbog sve većeg broja poginulih palestinskih civila u izraelskoj ofanzivi protiv Hamasa, sada u svom šestom mjesecu.

Pedeset devet posto ispitanika u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali reklo je da želi da Hamas vodi poslijeratnu Gazu, što je pad od pet posto u odnosu na posljednju anketu PCPSR-a i KAS-a u decembru.

Još 13 posto je reklo da se nada da će se PA vratiti pod kontrolu Stripa, ali samo pod vodstvom nekog drugog osim Abbasa.

Ovaj 88-godišnjak je vidio da je njegova popularnost opala posljednjih godina zbog neuspjeha da unaprijedi palestinske nade u državnost i nevoljkosti da popravi veze s Hamasom.

Također nije bilo suštinskih mirovnih pregovora s Izraelom više od jedne decenije, a PS se smatra da je postala sve korumpiranija i autokratska. Abas, koji je 2005. izabran na četverogodišnji mandat, nije imenovao nasljednika.

Prema istraživanju koje je sprovedeno između 5. i 10. marta i u kojem je uzorkovano oko 1.580 odraslih Palestinaca u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali, 70 posto ispitanika reklo je da je zadovoljno ulogom koju je Hamas igrao tokom rata, sa 61 posto također odobrava ulogu njenog lidera iz Gaze, Yahya Sinwara.

Bivši pripadnik Hamasovog naoružanog krila, Sinwar je proveo više od 20 godina u izraelskom zatvoru nakon što je osuđen za otmicu i ubistvo dva izraelska vojnika. Pušten je na slobodu prilikom zamjene zatvorenika 2011. godine.

Istraživanje je također pokazalo da 71 posto Palestinaca u Gazi i na Zapadnoj obali vjeruje da je napad na južni Izrael 7. oktobra bio "tačan", što je pad od samo jedan posto, prema prethodnoj anketi te organizacije objavljenoj u decembru.

Izraelske snage ubile su skoro 32.000 Palestinaca od 7. oktobra, uključujući najmanje 14.000 djece, prema palestinskom ministarstvu zdravlja.

U međuvremenu, Izrael je optužen da koristi izgladnjivanje kao ratno oružje, jer je nastavio ozbiljno ograničavati ulazak humanitarne pomoći više od pet mjeseci.

U ponedjeljak su agencije UN-a rekle da je glad neminovna u sjevernoj Gazi. Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku, Josep Borrell, rekao je da Izrael "provocira glad" u opkoljenom pojasu.

Inicijativa koju podržavaju UN otkrila je da cjelokupno stanovništvo Gaze, koje se procjenjuje na oko 2,3 miliona, trpi “akutnu” nesigurnost hrane, dok polovina stanovništva pati od većeg nivoa nesigurnosti hrane koja je klasifikovana kao “katastrofalna”