Svijet
7

Ankara: Dvije osobe se raznijele tokom policijske operacije

Klix.ba
U Ankari su eksplodirala dva automobila nakon što su samoubice aktivirale ekploziv. To su učinili poslije poziva policije da se predaju, javljaju turski mediji.

Prema riječima guvernera Ankare ErcanaTopace, policija je dobila dojavu u petak, a potvrdila je da je riječ o ženi i muškarcu, koji su ubrzo identifikovani.

Treći osumnjičeni je u bjekstvu, a policija je pokrenula potragu. Oko 200 kilograma amonijum nitrata koji je korišten za eksploziv pronađeno je na mjestu događaja. Do eksplozije je došlo u ulici Haymana u južnom predgrađu Ankare.

Bombaši samoubice su se pripremali za napad, ali još uvijek nije poznato da li su bili "usamljeni vukovi" ili su dio terorističke grupe. Turske vlasti vjeruju da su povezani sa Kurdistanskom radničkom partijom.

U četvrtak je deset ljudi povrijeđeno u Istanbulu nakon što je eksplodirao motocikl u blizini policijske stanice. Napadač je uhapšen sljedećeg dana, no, motiv nije poznat.

Turska je meta serije terorističkih napada posljednjih mjeseci, a zvaničnici optužuju terorističku grupu IDIL i Kurdistansku radničku partiju, koja se također smatra terorističkom organizacijom.