{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Angelina Jolie podržava borbu protiv silovanja u ratnim zonama

30.5.2012. u 08:45
1
11
Angelina Jolie podržava borbu protiv silovanja u ratnim zonama
1
Angelina Jolie podržava borbu protiv silovanja u ratnim zonama
Angelina Jolie (Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba)
Rediteljski debi Angeline Jolie "U zemlji krvi i meda", film o ratu u Bosni i Hercegovini, bit će prikazan u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije sljedeće sedmice, piše Guardian.
Holivudska zvijezda i UN-ova ambasadorica je udružila snage sa Britanskim ministarstvom vanjskih poslova u borbi protiv seksualnog nasilja u ratom zahvaćenim zemljama.

Jolie će podržati britanski tim advokata, boraca za ljudska prava, psihologa, forenzičara i ljekara, koji će prikupiti dokaze od seksualnom nasilju u ratnim zonama. Očekuje se da inicijativa bude realizirana do kraja godine i prije nego što Velika Britanija preuzme predsjedavanje grupom G8.

Sekretar za vanjske poslove Velike Britanije William Hague će biti domaćin događaja na kojem će biti prikazan film "U zemlji krvi i meda", koji je u našoj zemlji u početku bio izvor brojnih kontroverzi. No, otkako je premijerno prikazan, film je dobio brojne pohvale i samih žrtava seksualnog nasilja.

"Seksualno nasilje je problem prisutan u svakom društvu na svijetu i sve zemlje moraju više uraditi kako bi se uhvatile u koštac sa njim. Moram se pobrinuti da žene u svakoj sferi društva imaju jednaka prava i zaštititi ovu najosjetljiviju kategoriju", kazao je Hague i dodao da je seksualno nasilje posebno izraženo u ratu.

Prema UN-ovim procjenama, tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu je silovano između 20.000 i 50.000 žena, a samo 30 počinitelja je osuđeno. Silovanje je korišteno kao oružje rata i "alat" za etničko čišćenje. Takvi zločini su bili rašireni tokom sukoba u Kongu, Ruandi i Sudanu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: