Kultura
1

U MVP Velike Britanije prikazan film "U zemlji krvi i meda"

FENA
Domaće zvijezde Zana Marjanović, Goran Kostić i Vanesa Glođo bili su gosti na jučerašnjoj specijalnoj projekciji filma "U zemlji krvi i meda"u Ministarstvu vanjskih poslova u Londonu.

Domaćin projekcije bio je britanski ministar vanjskih poslova William Hague, a prisustvovala joj je i rediteljica, scenaristkinja i producentica filma Angelina Jolie, saopćeno je iz britanske ambasade u Sarajevu.

William Hague objasnio je da je film prikazan kao dio pokretanja nove britanske inicijative za borbu protiv seksualnog nasilja tokom konflikta bilo gdje na svijetu.

Britanski ambasador u Sarajevu Nigel Casey rekao je da je 20 godina nakon užasa koji su prošli građani ove zemlje seksualno nasilje još sredstvo ratovanja širom svijeta.

"Ovo snažno filmsko ostvarenje podsjeća koliki je uticaj ovakvog strašnog nasilja na pojedince i društvo, te podsticaj svima nama da moramo učiniti više na njegovom sprječavanju i izvođenju krivaca pred lice pravde", istakao je Casey.

Silovanje i drugi oblici seksualnog nasilja koriste se kao sredstvo ratovanja nad ženama, muškarcima i djecom, od Balkana 1990-ih godina do Demokratske Republike Kongo danas.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague rekao je da i pored hrabrih napora mnogih pojedinaca i organizacija, počinioci najgorih seksualnih zločina obično prolaze nekažnjeno.

"Stoga danas, želim javno obnoviti predanost vlade Velike Britanije borbi protiv seksualnog nasilja. Želimo iskoristiti britanski uticaj i diplomatske mogućnosti za pokretanje efikasne međunarodne akcije.

Zajedno s našim partnerima, radit ćemo na jačanju međunarodnih mehanizama za borbu protiv ovog problema, a osnovat ćemo i novi ekspertni tim posvećen prevenciji i sprječavanju seksualnog nasilja u konfliktnim i represivnim situacijama", dodao je Hague.