Svijet
3

Angelina Jolie: Malali treba dati Nobelovu nagradu za mir

Anadolija
Angelina Jolie (Foto: Anadolija)
Angelina Jolie (Foto: Anadolija)
Ambasadorica dobre volje UNHCR-a Angelina Jolie zahtijeva da se 14-godišnja djevojčica Malala Yousafzai, koju su talibani teško povrijedili, kandidira za Nobelovu nagradu za mir.

Jolie je saopćila da je djevojčica bila na meti talibana samo zato što je branila jednakost u obrazovanju. Kazavši kako ne razumije da djevojčica može postati meta samo zbog svog mišljenja, Jolie je kazala da komitet koji određuje dobitnika Nobelove nagrade za mir treba uzeti u obzir i Malalu kao kandidatkinju.

Ministar unutrašnjih poslova Pakistana Rahman Malik, u izjavi medijima, kazao je da će predložiti skupštini te zemlje da mala Malala bude nagrađena "Medaljom za hrabrost".

Malala Yusufzay je vodila kampanje za uključivanje u školski sistem djevojčica u oblasti pod kontrolom talibana, a prošle godine je dobila "Nacionalnu nagradu za mir" u Pakistanu.

Malala je teško ranjena u atentatu 9. oktobra ove godine. Talibanski napadač pucao je u Malalu dok se školskim autobusom vraćala kući i teško je ranio u glavu i vrat.