Molitve upućene za djevojčicu
15

Malala na putu za Englesku, hiljade pakistanske djece na ulicama

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Pakistanka Malala Yousufzai, učenica koju su talibani ranili u glavu, na putu je za Veliku Britaniju, gdje će biti nastavljeno njeno liječnje i oporavak od zadobijenih povreda, izjavio je glasnogovornik pakistanske policije Asim Bajwa.

Malala će avionom biti prebačena iz bolnice u Rawalpindiju na još nepoznatu lokaciju u Engleskoj, a let će trajati osam sati.

"Medicinski tim je zadovoljan njenim trenutnim stanjem koje se može opisati kao zadovoljavajuće", saopćila je policija, prenosi CNN.

U Engleskoj će joj biti zamijenjene oštećene kosti lobanje te će biti na intenzivnoj neurološkoj rehabilitaciji.

Val protesta za podršku Malali

Vijest da su talibani teško ranili 14-godišnju Pakistanku samo zbog toga što je željela ići u školu, izazvala je val protesta širom svijeta. Dok se bori za svoj život, za Malalai Yousafzai se mole svi koji su je prihvatili kao vlastitu kćerku ili sestru.

Noseći majice "Ja sam Malala", mladi Pakistanci ne samo da se suprotstavljaju Talibanima, njihovom nasilju i dogmi, već podržavaju pravo svakog djeteta na obrazovanje.

Na protestima generacije poručuju kako ne žele više tolerisati jaz između obećanja o šansi za sve i stvarnosti u kojoj su milioni djevojčica i dječaka isključeni iz osnovnog školovanja. Oni sada zahtijevaju pravo na školovanje koje su im obećali lideri.

Više od 61 milion djece poput Malale ne idu u školu danas, niti bilo koji drugi dan. Upravo zbog toga što nemaju ni osnovno obrazovanje, mnogi Pakistanci ne uspijevaju preći most preko kojeg se nalazi prilika za lični uspjeh.

Prema UNESCO-ovim podacima, oko 15 miliona djece mlađe od 14 godina, koja bi trebala pohađati osnovnu školu, radi puno radno vrijeme širom svijeta. Svake godine oko 10 miliona djevojčica napusti školovanje i postaju djevojčice nevjeste koje se nikada više ne vrate obrazovanju. Milionima djece se trguje. Više od 28 miliona su izbjeglice koje žive u kampovima, šatorima i barakama u konfliktnim zonama, bez mogućnosti obrazovanja.

Podsjetimo, Malala je ranjena samo zato što se borila za pravo djevojčica na obrazovanje. Pucali su na nju na putu od škole prema kući, a još dvije djevojčice su lakše ranjene.

"Imam pravo na obrazovanje. Imam pravo na igru. Imam pravo da pjevam. Imam pravo da govorim. Imam pravo da idem na pijacu. Imam pravo da pričam", rekla je Malala u intervjuu za CNN prošle godine. Ova dobitnica Nacionalne nagrade za mir ohrabrila je druge ljude da ustanu protiv talibana i da se ne kriju u svojim sobama.