The Guardian
0

'Angela Merkel hoće novu Njemačku'

FENA
Angela Merkel je na ovosedmičnom samitu Evropske unije u Bruxellesu upadljivo usamljena figura, piše u petak The Guardian u opširnom tekstu posvećenom odnosima Njemačke i Evropske unije.

Već godinama njemačka kancelarka je složni učesnik na ovakvim skupovima, zastupajući svoju zemlju kao blagajnika Evrope i pokretača njezine ekonomije.

Ali ne više - kći pastora iz Istočne Njemačke ušla je u spor sa svojim evropskim kolegama oko najvažnijih pitanja današnjice - globalnog otopljavanja i ekonomskog posrtanja, oko čijeg je rješavanja u otvorenom sukobu s glavnim evropskim partnerima - oličenim u premijeru Gordonu Brownu i predsjedniku Nicolasu Sarkozyju.

Njemačka se protivi širenju NATO-a, ne sarađuje dovoljno u Afganistanu, a što je najupadljivije, usprkos općem evropskom raspoloženju, želi razvijati bliske i posebne odnose s Rusijom Vladimira Putina.

Zbog čega evropski gigant postaje sve više izoliran, pita se autor teksta u Guardianu. Odgovor je jasan: nakon više decenija Njemačka Angele Merkel počinje voditi računa o vlastitim interesima.

Svako sedmo radno mjesto u Njemačkoj zavisi od automobilske industrije, što objašnjava njezino protivljenje tvrđim propisima o ispuštanju štetnih plinova u atmosferu; zbog ekonomske krize iz dvadesetih godina prošlog vijeka, koja je utrla put dolasku Hitlera ona se usteže od "fiskalnih stimulansa" i nije tako široke ruke kao Francuska i Britanija, a što Rusije tiče, Njemačka je s njom ekonomski povezana više nego ijedna evropska zemlja, što posredno objašnjava protivljenje Berlina ulasku Gruzije i Ukrajine u NATO.

Najzad, zaključuje Guardian, politiku koju sada vodi Angela Merkel započeo je njezin prethodnik Gerhard Schroeder, prvi njemački kancelar koji nije imao direktnog iskustva s erom nacizma i poslijeratnom njemačkom krivicom.

U međunarodnim odnosima Njemačka sada zauzima daleko odlučniji stav i mnogo joj je lakše ostvariti svoje interese, konstatira u razgovoru za Guardian jedan analitičar njemačkih političkih prilika i dodaje: "To je dobro - jer je to znak da ona postaje normalna zemlja."