Izbori u Njemačkoj
81

Angela Merkel favoritkinja za pobjedu, stručnjaci smatraju da se politika prema BiH neće mijenjati

Piše: A. Z.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nijemci 24. septembra izlaze na parlamentarne izbore i odlučuju ko će biti njihov kancelar naredne četiri godine, a u igri su vječna kancelarka Angela Merkel i socijalista Martin Schulz. Merkel dužnost kancelarke obavlja već 12 godina i ako je vjerovati anketama taj će posao raditi najmanje 16 godina.

Iz Schulzovog SPD-a za Klix.ba ističu da je senzacionalizam jedan od najvećih neprijatelja korektne interpretacije predizbornih istraživanja te da ankete nisu nimalo jednoznačne i variraju od znatnog do nikakvog učinka.

"Trenutne ankete koje proizlaze u ovo predizborno vrijeme nisu nikakav siguran pokazatelj, ali svakako mogu ići na štetu strani koja se smatra gubitničkom. Međutim, uvjeren sam da biračko tijelo ipak jače podržava socijaldemokratske teme nego što to ankete pokazuju. Po mom mišljenju, za socijaldemokratiju, ali i demokratiju uopće ne bi bilo dobro da SPD ulazi u bilo kakvu koaliciju u kojoj ne postavlja kancelara", kazao nam je Josip Juratović iz SPD-a.

Uprkos nepreciznosti anketa i činjenici da veliki broj onih koji imaju pravo glasa još uvijek nije odlučio koga će izabrati, njemački politički analitičar, viši saradnik Centra za politiku demokratizacije i ekspert za njemačku politiku na Balkanu Bodo Weber ne očekuje pobjedu Schulza. Upravo je Schulz ranije najavio da će se do posljednjeg dana boriti za glasovi neodlučnih.

"Ankete su se u posljednje vrijeme u zapadnim zemljama pokazale kao neprecizne te, što je još važnije, na ovim izborima postoji izuzetno veliki broj neodlučnih. Trećina birača je neodlučna kome će dati svoj glas i da li će uopće izlaziti na izbore. Tako da se iznenađenje ne može u potpunosti isključiti, ali su mali izgledi da bi se mogla desiti pobjeda socijaldemokrata", kazao nam je Weber.

Bez većih promjena

Smatra da se, bez obzira na rezultat, u Njemačkoj nakon izbora neće desiti značajne promjene jer su socijaldemokrati i demokršćani zajedno vladali osam godina u posljednjih 12, a da ne postoje bitne razlike između njihovih politika bilo je vidljivo, tvrdi, i tokom dosadne izborne kampanje.

"Socijaldemokrati bi jačali socijalnu politiku. Uz to su predstavili neke svoje koncepte za urgentne probleme kao što je reforma penzionog sistema. CDU kancelarke Merkel je kampanju više fokusirala na ličnost kancelarke", navodi Weber.

S druge strane, Juratović smatra da bi pobjeda Merkel značila nastavak politike u kojoj se problemi guraju pod tepih, između ostalog i socijalne pravde bez koje će, ističe, biti teško graditi mir i stabilnost kako u Njemačkoj tako i u Evropskoj uniji.

"Njemačka je bogata zemlja, ali to ne znači da su svi bogati. Zato u Njemačkoj prijeko potrebno više socijalne pravde za koju je socijaldemokratija tradicionalno najbolja opcija. Ključne teme koje ljude interesuju su pitanje zdravstvenog sistema koji se dijeli na dvije klase - na privatno osigurane i sveopće kroz osnovno osiguranje, zatim besplatno obrazovanje od vrtića do studija, penzioni sistem koji će spriječiti da ljudi koji su cijeli život radili žive od socijalne pomoći i na kraju izgradnja socijalnih stanova jer je stanovanje postalo preskupo. Dakle, ima niz tema koje mediji često tretiraju pod zajedničkim nazivom 'dosadna kampanja', ali samo zato što ih Merkel ignoriše", ističe Juratović.

Kada su u pitanju odnosi unutar evropske porodice, Weber ističe da Njemačku očekuju suštinski razgovori i pregovori o reformi EU s obzirom na sve veći broj strukturalnih problema i raznih prijedloga za reformu koje potencira francuski predsjednik Emmanuel Macron, a o kojim se Merkel nije jasno pozicionirala. Juratović pak navodi da Schulz za razliku od Merkel zna da je EU projekt mira i blagostanja, a ne trgovački centar.

Odnos prema Zapadnom Balkanu i BiH isti

"U slučaju da Martin Schulz bude kancelar pokrenut će se ključne teme po pitanju porezne politike, investicija u infrastrukturi i privredni razvoj, kako bi se smanjila nezaposlenost mladih prije svega u južnom dijelu EU. Zato je prijeko potrebna politika koja će stabilizirati EU, a za to je Martin Schulz kao iskusan političar evropskih razmjera jedini mogući izbori", kaže Josip Juratović.

Što se tiče Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana, Juratović ističe da je što brža integracija tog dijela Evrope u EU, pri čemu taj proces ovisi ne samo o EU ili Njemačkoj već prije svega o političkim akterima u regiji Zapadnog Balkana, cilj SPD-a. Weber ne očekuje značajne promjene bez obzira na izbornog pobjednika.

"No, s obzirom na to da je inicijativa koju je Berlin pokrenuo zajedno sa Londonom, Njemačko-britanska inicijativa za BiH, u međuvremenu upala u duboku krizu te nije isključen potpuni kraj Reformske agende, nova njemačka vlada će se morati suočiti s prijetećim kolapsom svoje inicijative", zaključuje Bodo Weber.