Svijet
16

Amerikanci u strahu od Trumpove politike traže utočište u Kanadi

Klix.ba
Rečenica "Kako se preseliti u Kanadu" sve je traženija na Googleu, a postavljaju je Amerikanci koji strahuju od pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u najesen.

Iako je internetska stranica "Cape Breton ako Trump pobijedi" originalno zamišljena kao humoristička, sada taj kanadski otok mnogi vide kao potencijalno utočište za Amerikance nezadovoljne popularnošću republikanskog kandidata.

Podsjetimo, Trump je u utorak na stranačkim izborima odnio pobjedu u sedam saveznih američkih država - Alabami, Arkansasu, Georgiji, Massachusettsu, Tennesseeju, Vermontu i Virginiji, što je podstaklo oponente njegovog politici isključivosti da "proguglaju" opcije preseljenja sjeverno.

Početkom godine otok Cape Breton pokrenuo je turističku kampanju s namjerom da Amerikance privuku svojim liberalnim zakonima i religijskom raznolikošću, te niskim cijenama nekretnina.

"Ne čekajte da Donald Trump bude izabran za predsjednika da pronađete neko drugo mjesto za život! Počnite sada, na ovaj način, samo se popnite na autobus i počnite novi život u Cape Breton", stoji u jednoj od reklama.

Rob Calabrese, kreator web stranice na kojoj se otok promoviše, priznao je da je interes za ovim mjesto ogroman, te dodao da su svi dobrodošli, bez obzira na političko opredjeljenje.

Naravno, još uvijek niko ne može sa sigurnošću govoriti o mogućnosti masovnog egzodusa iz SAD-a u Kanadu, ali je činjenica da i web stranica kanadskog Ureda za imigraciju i državljanstva bilježi veiki broj posjeta.