Novi pritisak
7

Amerikanci ne odustaju od denuklearizacije Sjeverne Koreje

S.M.
Kim Jong-un
Kim Jong-un
Sjevernokorejski programi nuklearnog oružja i balističkih raketa prioritet su Sjedinjenih Američkih Država, a Washington je i dalje predan denuklearizaciji zemlje, saopšteno je u petak iz američkog ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornik ministarstva Ned Price je naglasio da nedostatak direktnog angažmana Bidenove administracije sa Sjevernom Korejom ne znači da njeni programi naoružanja nisu prioritet američke politike.

Sjeverna Koreja nastavila je napredovati u svojim nuklearnim i raketnim programima posljednjih godina "što ovo čini hitnim prioritetom SAD-a", rekao je Price. Također je naglasio da je izostanak direktnog angažmana do danas bio u funkciji diplomatskih aktivnosti, te povezivanja sa partnerima i saveznicima.

Bidenova administracija, koja je na dužnost stupila prošlog mjeseca, kaže da provodi cjelovitu reviziju politike Sjeverne Koreje u savjetovanju sa saveznicima, posebno Južnom Korejom i Japanom, nakon što Donald Trump nije uspio nagovoriti Kim Jong-una da odustane od nuklearnog naoružanja.

Povjerljivi izvještaj UN-a govori o tome da je Sjeverna Koreja razvijala nuklearne i programe balističkih raketa tokom 2020. godine kršeći međunarodne sankcije.

Američki predstavnik za Aziju, Kurt Campbell, je rekao da administracija mora brzo odlučiti kako da pristupi Sjevernoj Koreji i ne ponavlja odgađanje iz Obamine ere koja je dovela do "provokativnih" koraka Pjongjanga koji su spriječili angažman.

Tokom predizborne kampanje Joe Biden je sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong-una nazvao "siledžijom" i naglasio da će se sastati s njim samo ako dođe do smanjenja nuklearnog kapaciteta.