|

Amerikanaci traže jaču kontrolu oružja

Amerikanaci traže jaču kontrolu oružja
0
F
FENA
18.12.2012. u 08:45
3
komentara
0

dijeljenja
Amerikanaci traže jaču kontrolu oružja
Postotak Amerikanaca koji žele postrožiti zakone o držanju oružja je porastao nakon najnovijeg masakra u Connecticutu u kojem je ubijeno 20 djece, pokazuju rezultati ankete Reutersa i Ipsosa objavljeni u ponedjeljak.
Ranije planirano istraživanje je provedeno na uzorku od 1.395 ispitanika od 11. do 13. decembra, a nakon što se dogodio masakr ponovljeno je na 1.198 osoba od 14. do 17. decembra. U mahnitom pohodu ubojica Adam Lanza u osnovnoj školi u Newtownu u saveznoj državi Connecticutu u petak je ubio dvadesetero djece i sedam odraslih, a potom i sebe.

Postotak ispitanika koji su tražili "zakone koji bi obavezali prodavače na provjeru osoba prije nego što im prodaju vatreno oružje", porastao je za sedam postotnih bodova, od 77 posto u ispitivanju prije masakra na 84 poslije ubojstava u školi.

Porastao je i broj onih koji podupiru "zakone koji ograničavaju prodaju automatskog oružja" za 6 postotnih bodova - sa 54 na 60 posto poslije masakra.

Američki zakonodavci od 1994. godine nisu usvojili važniji novi savezni zakon o oružju a zabrana na prodaju nekih poluautomatskih pušaka istekla je 2004. godine.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...