Svijet
4

Amerika zabrinuta, Kina pozvala obje Koreje da se povuku

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Sjedinjene Američke Države nastavile su godišnje vojne vježbe s Južnom Korejom, a koje su privremeno prekinule kako bi se koordinirale sa Seulom oko prekograničnog granatiranja sa Sjevernom Korejom, rekao je u petak jedan visoki američki dužnosnik.

"Te su vježbe bile privremeno prekinute, mislim da je to bilo prekjučer, kako bi se omogućilo američkoj strani da se koordinira s južnokorejskom stranom glede... razmjene topničke vatre", rekao je pomoćnik ministra obrane za istočnu Aziju David Shear na brifingu za novinare.

"Vježbe su nastavljene kao što je bilo planirano", kazao je Shear. Vojne vježbe su počele u ponedjeljak i trebale bi završiti idućeg petka.

Sjeverna Koreja redovno osuđuje vojne vježbe kao pripreme za rat i u četvrtak je, kako navodi Seul, ispalila četiri topničke granate u Južnu Koreju u očitom prosvjedu protiv prekograničnog emitiranja propagandnih poruka.

Seul je uzvratio ispaljivanjem 29 topničkih granata preko demilitarizirane zone (DMZ) koja dijeli dvije zemlje.

Pyongyang je optužio Seul da je izmislio razlog da zapuca na Sjevernu Koreju i naredio je u petak vojsci da bude spremna za borbu.

Kina je zbog toga izrazila zabrinutost i pozvala je obje strane da se povuku.

Shear je rekao da je SAD "vrlo zabrinut" zbog Pyongyangovog kršenja Korejskog sporazuma o primirju iz 1953.

"Pozivamo Sjevernu Koreju da prestane s provokacijama preko DMZ-a i da vrati mir na poluotok", kazao je on.