Svijet
0

Amerika prešla na ljetno vrijeme tri sedmice ranije no što je uobičajeno

FENA
SAD u nedjelju su prešle na ljetno računanje vremena, pomičući kazaljke jedan sat unaprijed, tri sedmice ranije nego što je uobičajeno, a u tom režimu trebale bi ostati do 4. novembra, sedmicu duže nego inače, čime će se, kako planiraju, ostvariti znatne energetske i druge uštede.

Dodatne četiri sedmice u kojima će se jedan sat dnevnog svjetla prebaciti s jutra prema večeri trebao bi, prema očekivanjima stručnjaka, smanjiti potrošnju goriva i potražnju za električnom energijom na vrhuncu potrošnje u ranim večernjim satima.

Proširenje ljetnog računanja vremena naišlo je na odobravanje, kao i na protivljenje Amerikanaca, zavisno o tome koliko im ono remeti ustaljeni ritam ili utiče na poslovanje.

Radnicima u javnom prometu, koji se u svakom slučaju dižu jako rano, od početku su prema toj ideji iskazivali odbojnost, dok u policiji, naprimjer, misle kako bi ona čak mogla smanjiti stopu kriminaliteta. Farmeri će izgubiti dragocjeni sat rada u zoru.

Avioprijevoznici su negodovali uz argument da će im ta promjena poremetiti međunarodne redove letenja i još ih više udaljiti od usklađenosti s Evropom, te im donijeti milione dolara gubitaka.

Promjena bi mogla donijeti neugodnosti s promjenom vremena u kompjuterima i drugim elektronskim uređajima koji su programirani za prelazak na ljetno vrijeme tri sedmice kasnije, ali stručnjaci kažu kako ne očekuju veće teškoće.

Jedan od pokrovitelja zakona iz 2005. kojim je Kongres odobrio proširenje ljetnog računanje vremena, demokratski kongresmen Ed Markey, ističe kako će uštede u potrošnji energije u idućih 13 godina donijeti smanjenje emisije stakleničkih plinova u SAD-u za 10,8 miliona metričkih tona, prema studiji Američkog vijeća za energetski djelotvorno gospodarstvo.

Godišnja emisija stakleničkih plinova u SAD-u, prenosi Hina, samo je u 2004. iznosila 5,9 milijardi metričkih tona.