Zbog zatvaranja iranskog svećenika
467

Američki pastor ponovo spalio kopiju Kur'ana

Klix.ba
Terry Jones (Foto: AFP)
Terry Jones (Foto: AFP)
Kontroverzni američki pastor Terry Jones ponovo je spalio kopiju Kur'ana i sliku s prikazom poslanika Muhameda u znak protesta zbog pritvora iranskog svećenika Youcefa Nadarkhanija.

Spaljivanju svete muslimanske knjige ispred crkve u Gainesvilleu na Floridi prisustvovalo je oko 20 ljudi, a snimak spaljivanja Kur'ana je bilo moguće uživo pratiti preko YouTubea.

Pentagon je pozvao pastora Jonesa da dobro razmisli o svojim postupcima, s obzirom da bi mogao ugroziti američke vojnike koji se nalaze u Afganistanu ili u drugim islamskim zemljama, no Jones je istakao da će nastaviti sa svojim protestima i zahtijevati puštanje na slobodu svećenika Nadarkhanija, objavili su američki mediji.

Nadarkhani je uhapšen u oktobru 2009. godine i osuđen na smrtnu kaznu jer je u 19. godini prešao na katoličanstvo i osnovao malu Crkvu Irana. On je najprije osuđen na smrtnu kaznu, međutum, slučaj je vraćen sudu u njegovom rodnom gradu - Rashtu, u pokrajini Gilan. Novo suđenje je završeno u septembru 2011. godine, no presuda nije nikad javno objavljena.

Podsjetimo, pastor Jones je u martu 2011. godine izazvao bijes javnosti spaljivanjem kopije Kur'ana, a taj događaj je najviše protesta izazvao u Afganistanu, kada je poginulo najmanje 12 osoba.