Svijet
0

Američki monstrum Ariel Castro se ne osjeća krivim

FENA
Ariel Castro (Foto: AFP)
Ariel Castro (Foto: AFP)
Ariel Castro, koji je optužen za držanje u zatočeništvu tri djevojke duže od 10 godina u svom domu u Clevelandu, rekao je da se ne osjeća krivim po optužnici koja ga tereti za silovanje i otmicu.

Castro (52) nije ništa progovorio dok mu je pročitana optužnica od 329 tačaka, uključujući 139 za silovanje, 177 za otmicu i dvije za ubistvo.

Međutim, odbrana je nagovijestila mogućnost nagodbe ako tužiteljstvo isključi opciju smrtne kazne.

Njegove dugogodišnje zarobljenice su 32-godišnja Michelle Knight, 27-godišnja Amanda Berry i 23-godišnja Gina DeJesus. Optužnica za ubistvo se odnosi na slučaj kad je Castro izgladnjivao i tukao trudnu zarobljenicu sve dok nije pobacila dijete.

Optuženi, bivši vozač školskog autobusa, nalazi se u pritvoru, a jkaucija za njegovo oslobađanje iznosi osam miliona dolara. Optužnica se sastoji od 142 stranice. Prošle sedmice je ukinut nadzor koji je osiguravao da ne izvrši samoubistvo, prenio je BBC.

Berry je nestala 2003. godine dan prije svog 17. rođendana, a 6. maja je pobjegla iz njegove kuće zajedno sa svojom šestogodišnjom kćerkom koja je rođena u zatočeništvu.

Druge žene su zatim oslobođene iz kuće. One su otete kada su prihvatile da ih optuženik odveze do kuće u svom automobilu. Knight je nestala 2002. godine kada je imala 20 godina, a DeJesus je imala 14 godina kada je nestala u aprilu 2004. godine.

Tužitelji su istakli da se istraga nastavlja te su ostavili mogućnost da za Castra traže i smrtnu kaznu.

Castru je navodno Amanda Berry bila draža od Gine DeJesus i Michelle Knight. Ranije se pisalo da je njoj dopustio da "iznese trudnoću do kraja", ali Knight ju je tukao svaki put kada bi zatrudnjela sve dok ne bi pobacila.

Navodno je Berry imala "specijalan tretman", ako se to tako može nazvati u slučaju da nije bila mučena tako često i tako teško. Jedan od izvora koji je bio u podrumu kuće Ariela Castra kazao je da su na zidovima bili lanci, a sa stropa su visile vodilice za pse.

Knight i DeJesus kazale su da su mnogo vremena provodile u podrumu pa se pretpostavlja da su vezane visjele sa zida. U međuvremenu, Castrovi advokati objašnjavaju da je njihov klijent vrlo dobar čovjek te da ne treba "brzati sa zaključcima".

"Mediji su ga na početku prikazali kao da je čudovište, a to nije utisak koji sam dobio kada sam s njim razgovarao tri sata", kazao je advokat Craig Weintraub.