Svijet
0

Objesio se otmičar i silovatelj Ariel Castro

Klix.ba
Ariel Castro (Foto: AFP)
Ariel Castro (Foto: AFP)
Otmičar iz Clevelanda Ariel Castro, koji je osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu plus 1.000 godina za otmicu, silovanje i držanje u zarobljeništvu tri žene, pronađen je obješen u njegovoj ćeliji u utorak navečer.

Vlasti su 52-godišnjeg Castra pronašli obješenog u Zatvoru u Orientu u državi Ohio oko 21:20 sati. Zatvorski medicinari su ga pokušali reanimirati, ali nisu uspjeli. Njegovo je tijelo prevezeno u Medicinski centar Wewner, gdje je proglašen mrtvim u 22:52 sati.

Castrova porodica je za njegovu smrt saznala iz medija. Njegov zet Juan Alicea je izjavio da ga je upravnik zatvora o Arielovoj smrti obavijestio oko 1 sat ujutro. Dodao je da je porodica ljuta jer je za smrt svog člana saznala prvobitno iz medija. Castro nije boravio sa ostalim zatvorenicima

"Bio je u zaštitnom pritvoru, odnosno u ćeliji u kojoj je bio sam, ali pod nadzorom čuvara koji su ga često obilazili. Istraga o ovom incidentu je u toku", izjavila je JoEllen Smith iz američkog ministarstva pravosuđa.

U presudi izrečenoj prošlog mjeseca sudija Michael Russo je rekao da Castru nije mjesto među ostalim ljudima s obzirom na krivična djela koja je počinio. Proglašen je krivim po 937 tački, uključujući ubistvo, otmicu, silovanje i napad na tri žene, Michelle Knight, Georginu DeJesus i Amandu Berry. Castro je otac šestogodišnje djevojčice koju je rodila Amanda Berry, a to su potvrdili i testovi DNK.

Glasnogovornica porodice Castro, Sylvia Colon, rekla je da još uvijek nije bilo razgovora o Arielovoj smrti.

Tri žene su vodile dnevnike sa Castrovim dopuštenjem, a u njima su opisivale detalje zlostavljanja.

"Plakala sam svake noći, bila sam tako usamljena. Brinula sam se i za druge djevojke. Nastavit ću živjeti, a ti ćeš umirati svakog dana", izjavila je Knight tokom presude Castru.

On je izvršio otmice žena nudeći im prevoz. Tri žene i djevojčica su oslobođeni u maju kada je Berry uspjela dozvati pomoć u trenutku kada Castro nije bio kod kuće.

"Pomozite mi, ja sam Amanda Berry. Oteta sam i zarobljena već 10 godina", rekla je Amanda tokom telefonskog razgovora s policijom.

Tokom suđenja je Castro glumio žrtvu i govorio da je ovisan o porno filmovima i masturbaciji, a za sebe je govorio da je emotivna i sretna osoba. Svoje je žrtve optuživao da su lagale o njihovom tretmanu. Dodao je da ni jedna od njih nije bila djevica kada ih je oteo te da su one željele seks. Kazao je i da je među njima vladala harmonija.

Castrova kuća je bila osigurana alarmom, a na prozorima su bile zavjese, dok su s unutrašnje strane bile postavljene daske. Policijski izvještaji govore da je on često žene vezivao lancima u podrumu. Šteke na vratima sobe u kojoj su boravile Amanda i njena kćerka su bile uklonjene.

FBI agent Andrew Burke je rekao da je Castro u pismu priznao da je bio zlostavljan u djetinjstvu te da je seksualni predator.

Policajka Barbara Johnson je prva koja je vidjela žene u zarobljeništvu. Rekla je da su bile uplašene, neuhrajnene i dehidrirane. Kada su oslobođene i prevezene u bolnicu, Michelle Knight nije željela da joj prilaze muški ljekari.