Svijet
0

Ariel Castro optužen za otmice u Clevelandu

FENA
Američke vlasti optužile su Ariela Castra za otmicu i silovanje tri žene koje su oslobođene iz njegovog doma u Clevelandu nakon decenije zarobljeništva.

"Protiv Castrove dvojice braće Pedra i Onila, koji su također uhapšeni u ponedjeljak, nije podignuta optužnica", rekao je clevelandski tužilac Victor Perez.

Policija je na konferenciji za medije objavila da tri žene - koje su oslobođene u ponedjeljak pošto je jedna od njih, Amanda Berry, pobjegla uz pomoć susjeda - tokom desetogodišnjeg zarobljeništva nisu imale priliku pobjeći.

"Jedina mogućnost za bijeg pojavila se neki dan kad je Amanda pobjegla", rekao je policijski zvaničnik Ed Tomba.

"Po riječima mladih žena, one nisu bile izvan kuće posljednjih deset godina. Nisu bile u jednoj prostoriji, ali su znale jedna za drugu", dodao je Tomba.

Policija je saopćila da su u kući pronađeni konopci i lanci kojima su žrtve bile vezane, te da nisu pronađeni ljudski ostaci. Istražitelji su iz Castrove kuće uzeli više od 200 raznih dokaza.

Castro se suočava s optužnicom za silovanje i otmicu Berry (27), Gine DeJesus (23) i Michelle Knight (32). One su otete između 2002. i 2004. godine.

"Castro nije osumnjičen za neke druge slučajeve nestanka žena u Clevelandu", objavila je policija.

Ariel Castro i njegova dvojica braće uhapšeni su u ponedjeljak nekoliko sati nakon bijega tri žene.

"Zasad nema dokaza o umiješanosti Pedra i Onila Castra", rekao je tužilac.